‘Brede welvaart’ hier ver te zoeken, ook in de toekomst

Foto: Google Street View

Zaanstad scoort niet zo best als het gaat over ‘brede welvaart’, in het hier en nu en in de toekomst. Landelijk gezien is deze welvaart in 2020 op alle aspecten gelijk gebleven of toegenomen, met uitzondering van het onderdeel wonen. Daarover zijn we steeds minder te spreken.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek mat de brede welvaart van het moment op grond van 33 indicatoren zoals ervaren welzijn, materiële welvaart, gezondheid, arbeid en vrije tijd, wonen, samenleving, veiligheid en milieu. Zaanstad staat met slechts vier daarvan in het bovenste kwart van de ranglijst (groene kaart). Aan de andere kant telt Zaanstad dertien indicatoren in het onderste kwart (in het rood).

 

 

 

 

 

 

 

De vier grote steden scoren relatief laag, ondanks het gemiddeld hogere opleidingsniveau van hun inwoners en de gemiddeld korte afstand tot voorzieningen. De gemeenten die op de meeste aspecten van brede welvaart hoog scoren liggen in het oosten van Noord-Brabant. In het noordoosten van Groningen is de brede welvaart ‘hier en nu’ in meerdere opzichten laag, zo blijkt uit de regionale Monitor Brede Welvaart 2021 van het CBS. De gemeenten met de hoogste brede welvaart hier en nu zijn Castricum, Voorschoten en Teylingen in Zuid-Holland, en Vught in Noord-Brabant.

Blik in de toekomst

Naast de 33 indicatoren die het beeld hierboven schetsen zijn er ook indicatoren voor de brede welvaart ‘later’: de sociale, economische, menselijke en natuurlijke hulpbronnen die volgende generaties nodig hebben om hetzelfde niveau van brede welvaart te kunnen bereiken als de huidige. Samen geven deze dertien indicatoren een breed beeld van de staat en ontwikkeling van de regionale kwaliteit van leven. Het betreft de sociale, economische, menselijke en natuurlijke hulpbronnen die volgende generaties nodig hebben.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen