Vogelbeschermers hekelen natuuronderzoeken voor aanleg sportpark

De ook hier al gespotte grote barmsijs (Acanthis flammea).
De ook hier al gespotte grote barmsijs (Acanthis flammea).
Foto: Wikimedia

De Vogelbeschermingswacht Zaanstreek heeft in een zienswijze op het ontwerpbestemmingsplan voor het beoogde sportpark Het Fortuin in Zaandijk geen goed woord over voor de natuuronderzoeken van de gemeente.

Het stoort de vogelbeschermers dat wat betreft de verlichting van het hockeycomplex voor De Kraaien alleen gekeken is naar de invloed die die zal hebben op het Natura 2000 gebied op 260 meter afstand, terwijl aangrenzende Guisveld ten westen van Het Fortuin buiten beschouwing gelaten is. Dat wekt des te meer bevreemding omdat bij de aanleg van het Freek Engelpad juist besloten is om geen verlichting aan te brengen vanwege de uitstraling naar het naastgelegen natuurgebied. Op het sportpark zijn lichtmasten van vijftien meter hoog gepland.

Broedvogels

De Vogelbeschermingswacht heeft ook geconstateerd dat er alleen onderzoek naar broedvogels is gedaan op de locatie van de aan te leggen hockeyvelden en dat dit zich heeft beperkt tot het vaststellen van territoria van jaarrond beschermde broedvogels. Algemene broedvogels zijn over het hoofd gezien en ook in dit geval is het Guisveld niet meegenomen in de overwegingen.

38 broedende soorten

‘Opvallend is dat in het natuuronderzoeksrapport aantallen broedvogels per soort en zogenoemde stippenkaarten omtrent de broedlocaties ontbreken,’ schrijven voorzitter Bernard Ebbelaar en secretaris Ico van Dijk aan de gemeenteraad. ‘Diverse broedvogelonderzoeken (…) hebben in de loop der jaren aangetoond dat het aan het sportcomplex grenzende natuurgebied een uitermate belangrijk broedgebied is voor vogels. In totaal zijn 38 soorten broedend aangetroffen waaronder een Rode Lijst soort als de snor – bovenste foto, red. – en een in het riet broedende roofvogel als de – foto onder – bruine kiekendief. Ook met deze soort gaat het helaas niet goed in Nederland als broedvogel.’

De zienswijze gaat ook in op vleermuizen, hoewel dat geen vogels zijn maar zoogdieren. Wat die dieren betreft valt op dat er geen sonogrammen gemaakt zijn en dat er evenmin gebruik is gemaakt van een ‘luisterkast’ waarmee tijdens het kraamseizoen langdurig geluidsopnames worden gemaakt. ‘Naar onze mening essentiële onderdelen voor een gedegen onderzoek naar vleermuizen,’ aldus de zienswijze.

Broedpopulatie

‘Omdat de A8 een licht- en geluidsbarrière is gedurende de nachtelijke uren evenals de provinciale weg Westzaan-Wormerveer en de weg Krommenie-Wormerveer-Zaandijk, is het aannemelijk dat de broedpopulatie in (Oud) Zaandijk of aan de Middel langs het Guisveld aanwezig is. Ook hiernaar is geen onderzoek verricht. Samen met het gegeven dat met name de meervleermuis – foto hieronder – erg gevoelig is voor lichtinvloeden vanuit de te plaatsen lichtmasten, kan niet worden uitgesloten dat de aanleg van het sportpark leidt tot een significante negatieve invloed op deze Habitatrichtlijnsoort die via de Natuurbeschermingswet wordt beschermd.’

In zijn algemeenheid zal door de aanleg van het sportpark de natuur en daarmee de vogelstand verder verslechteren, tenwijl de druk daarop binnen Zaanstad en omgeving toch al enorm is, schrijft de Vogelbeschermingswacht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen