Voordringen voor boosterprik kan op verschillende manieren

De priklocatie in Zaandam, aan de Pieter Ghijsenlaan 1.
De priklocatie in Zaandam, aan de Pieter Ghijsenlaan 1.
Foto: GGD Zaanstreek - Waterland

Voordringen kán bij het halen van een boosterprik bij de GGD, heeft het ANP vastgesteld. Iemand die op basis van zijn geboortejaar voorlopig nog niet aan de beurt zou zijn voor de aanvullende prik, slaagde er vanochtend moeiteloos in om die toch te krijgen.

De persoon die de boostervaccinatie haalde werd geboren in 1967 en had op de afsprakensite van de overheid 1937 ingevuld om de prik nu al te kunnen krijgen. Een andere persoon van wie het ANP de gegevens heeft gecontroleerd sjoemelde vier jaar. Die Noord-Hollander is geboren in 1939. Toen de man kort na het begin van de boostercampagne nog geen afspraak kon maken, vulde hij 1935 in op de registratiewebsite en daarmee lukte het wel. Ook hij kreeg zonder problemen zijn extra prik. Mensen onder de 60 jaar zijn volgens de planning van minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid eigenlijk pas vanaf januari aan de beurt voor een booster.

Geen politie

Brancheorganisatie van de gezondheidsdiensten GGD GHOR Nederland stelde eerder dat afspraken van mensen die nog niet aan de beurt zijn worden geannuleerd. Mensen die het proberen zouden worden afgebeld. De gezondheidsdienst gaf overigens al toe dat het systeem kwetsbaar is: ‘We zijn niet van de politie,’ zei een woordvoerster.

De GGD Hollands Midden is per direct gestopt met het aanbieden van boosterprikken zonder afspraak aan 60-plussers. Dit vanwege de grote verkeersdrukte die gisteren ontstond bij de vaccinatielocaties. De GGD bood 60-plussers sinds donderdag de mogelijkheid om zonder afspraak langs te komen voor een extra vaccinatie, omdat er meer vaccin en personeel beschikbaar was dan dat er afspraken werden gemaakt.

Duizenden prikken

Van de actie werd gretig gebruik gemaakt. Donderdag kregen 2000 mensen een boosterprik zonder afspraak en vrijdag ging het om meer dan 1700 mensen. Zaterdag stond er direct bij opening van de locatie in Leiden een rij en kregen op de drie priklocaties meer dan 2100 mensen een prik zonder afspraak.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen