Toestemming voor nieuwbouw en herbouw Hero de Jager in Zaandijk

Foto: hvms.nl

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft een vergunning verleend voor de bouw van drie woningen aan de Lagedijk in Zaandijk. De inschrijving voor de verkoop gaat binnenkort van start.

Plan Hoop voorziet in twee nieuwbouwwoningen en de herbouw van het uit Koog aan de Zaan afkomstige gemeentelijke monument Hero de Jager. Alle huizen krijgen een tuin op het westen en een eigen parkeerplaats. Het gemeentelijk monument met de originele 17e eeuwse gebintenconstructie wordt overigens volledig nieuw opgebouwd naast brouwerij Hoop.

Zonder aardgas

De woningen worden gebouwd zonder aardgasaansluiting en krijgen een warmtepomp en zonnepanelen. De prijs werd vooraf ingeschat op vanaf 400.000 euro vrij op naam. HHNK moest met de bouw akkoord gaan omdat de huizen op een regionale waterkering worden neergezet.

Historisch cluster

Het pand Hero de Jager (beeld hieronder) is bijzonder omdat er nog maar weinig 17e eeuwse houten panden in de gemeente aanwezig zijn. Bovendien zijn maar drie panden uit die tijd twee verdiepingen hoog. Hero de Jager gaat samen met het Woudthuis en de Zaandijkerkerk een historisch cluster vormen.

De persoon Hero de Jager begon in 1856 een kruideniers- annex drankwinkel en tapperij aan het Zuideinde in Koog aan de Zaan. Die groeide uit tot een grossierderij. De Jager importeerde koloniale waren en bakkersartikelen en had succes met de invoer van amandelen en zuidvruchten. Daarnaast importeerde men specerijen zoals kaneel, kruidnagelen, peper en nootmuskaat. Alsmede sigaren, die van een eigen bandje werden voorzien.

In 1939 opende een eigen fabriek van bakkerijgrondstoffen. Geproduceerd werden onder meer marsepein, afdekgelei, spijs en ijspoeder. Kort na de Tweede Wereldoorlog had Hero de Jager 80 medewerkers. Vanaf 1958 richtte het bedrijf zich nog alleen op fabricage en groothandel. Begin jaren zeventig stond men voor de keuze zelfstandig verder gaan of op te gaan in een groter geheel.

Familiebedrijf

Eind 1973 werd Hero de Jager onderdeel van Bakels-Senor in Weesp. De vestiging op het Zuideinde werd in 1977 gesloten. Hero de Jager was een echt familiebedrijf. De oprichter werd na zijn overlijden in 1896 opgevolgd door het driemanschap Pieter, Cornelis en Klaas de Jager. Na hun overlijden, respectievelijk in 1946, 1953 en 1961 werd de zaak voortgezet door een latere Hero de Jager.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen