Minister niet verontrust over incidenten gevangenis Westzaan

Foto: Google Earth

De vele incidenten in het Justitieel Complex Zaanstad zijn volgens demissionair minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker een gevolg van het aantal bijzondere regimes dat daar is gehuisvest, zoals het Penitentiair Psychiatrisch Centrum. Ten opzichte van vergelijkbare complexen laat Westzaan echter geen afwijking zien.

Het geweld tussen gedetineerden onderling is in Westzaan hoog, met name op de afdelingen met het ISD-regime – geldend voor Inrichtingen voor Stelselmatige Daders – en de Top-600 van Amsterdam. ‘We zien dit ook bij andere inrichtingen met vergelijkbare bestemmingen en regimes,’ aldus Dekker in antwoord op vragen van de PvdA. Maar vooral misdragingen tegen het personeel komen er vaker voor dan gemiddeld in het gevangeniswezen.

‘Gelet op de specifieke en soms moeilijke doelgroep die in de penitentiaire inrichtingen verblijft kunnen incidenten nooit volledig voorkomen worden. Incidenten binnen inrichtingen lopen uiteen van op de luchtplaats gedropte telefoons, geweld, brand en (poging tot) suïcide tot niet-integer gedrag van medewerkers.’ De Centrale Ondernemingsraad van de Dienst Justitiële Inrichtingen vindt de situatie in Westzaan ‘verontrustend’, maar Dekker ziet geen achterliggend probleem van structurele aard. ‘In zijn algemeenheid ervaren de medewerkers bij DJI de werkdruk als hoog en door corona wordt veel van hen gevraagd. De veiligheid van medewerkers, gedetineerden en bezoekers staat altijd voorop.’

Telefoons afsluiten

Intussen meldt NH Nieuws dat directeur Obe Veldman van het Zaanse gevangeniscomplex overweegt om bij calamiteiten de telefoons in de cellen af te sluiten. Gevangenen mogen nu nog ongestoord bellen vanuit hun cel en niet alleen de regionale nieuwszender maar ook De Telegraaf hebben zo hun tipgevers binnen de muren. Dat betekent dat alle afwijkingen van de normale gang van zaken meteen op straat liggen.

De belangenvereniging voor (ex)gedetineerden Bonjo kan zich wel vinden in belpauzes, aldus NH Nieuws. ‘Telefoons geven soms onrust, ik kan het me voorstellen dat die worden uitgeschakeld bij incidenten,’ zo wordt Jaap Brandligt van Bonjo geciteerd. De inspectie van Justitie en Veiligheid stelt momenteel een onderzoek in naar de vijf suïcides die dit jaar in Westzaan gebeurden. Veldman is daar niet heel ongerust over: ‘Ik denk dat zulke dingen altijd in golfbewegingen gaan. Mogelijk hebben we volgend jaar ineens nul,’ zo liet hij NH Nieuws optekenen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen