Zieltogende bomen Assendelft vervangen door groen met toekomst

Foto: Gemeente Zaanstad

Leerlingen van OBS De Meander hebben vandaag een aantal bomen geplant langs het Motiefpad in Saendelft. Al eerder deze maand startte de gemeente met de aanplant van in totaal 258 bomen op de stijlpaden, de fietspaden op de smalle dijkjes in Saendelft West. Ook kwamen er 77 bomen bij op de Joke Smitsingel, waarmee Assendelft straks 300 bomen rijker is.

Afgelopen zomer zijn op de stijlpaden 254 bomen gekapt vanwege hun slechte conditie. De bomen groeiden nauwelijks en hadden een lage levensverwachting. Wel konden 90 watercipressen gespaard worden. ‘Bomen zijn de longen van Zaanstad en dus moeten we als gemeente investeren in ons bomenbestand. Als bomen ziek zijn of in een slechte conditie verkeren, zoals op de stijlpaden het geval was, vervangen we ze. We willen onze gezonde bomen behouden en daarnaast meer kwaliteit toevoegen door sterke bomen (terug) te planten die de ruimte krijgen om te groeien,’ aldus wethouder Gerard Slegers.

 

Leerlingen van De Meander hielpen vanochtend niet alleen mee met planten, maar leerden van alles over bomen. Zoals over het belang van een goede verzorging, wat de gemeente hiervoor doet en over de verschillende soorten bomen. Zaanstad volgt met het aanplanten van de bomen in Assendelft de ambities in het Bomenbeleidsplan, dat drie uitgangspunten kent: bestaande bomen worden zoveel mogelijk behouden, de huidige boomstructuren worden versterkt en er wordt geïnvesteerd in kwaliteit.

 

Voor de bomen in Assendelft betekent dit dat er verschillende grote(re) bomensoorten terugkomen zoals iepen, zilverlindes, populieren en eiken. Door verschillende typen bomen te planten, zijn deze minder gevoelig voor ziektes. De afgelopen maanden is geïnvesteerd in goede groeiplaatsen. Er wordt meer ruimte gecreëerd in de bodem zodat wortels gemakkelijker naar het grondwater kunnen groeien en de plekken waar de nieuwe bomen komen zijn extra bemest met voedingsstoffen.

Ook bij de bestaande bomen zijn de groeiomstandigheden verbeterd door het toevoegen van goede meststoffen aan de bodem. Zaanstad verspreidt ook regenwormen in gaten rond de nieuw geplante bomen. Deze wormen verbeteren de bodemstructuur: ze maken de grond losser.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen