Eindhoven heeft wereldprimeur: luchtreinigende parkeergarage

Foto: De Vink Gevelwerken

Een parkeergarage in Eindhoven krijgt op korte termijn een wereldprimeur: 30 filters gaan er vanaf maart gedurende zes maanden fijnstof en roet uit de lucht halen.

De gemeente gaat in samenwerking met ENS Technology, de Air Liquide Group en hoogleraar Bert Blocken van de Technische Universiteit in de stad een proef doen die de parkeergarage onder het Stadhuisplein moet veranderen in een plek waar de stadslucht wordt gezuiverd. Het project Longen van de Stad Eindhoven moet de bewijzen leveren voor de uitkomst van een studie die aantoonde dat de potentiƫle verbetering van stadslucht groot is en verder reikt dan alleen de directe omgeving van parkeergarages.

Positieve signalen

ENS Technolog richt zich op luchtreiniging en in het bijzonder op het afvangen van fijnstof, waaronder roet. In een eerdere toepassing in Cuijk kwamen er signalen van omwonenden dat het effect niet beperkt bleef tot de garage en het bovengelegen overdekte winkelcentrum, maar ook een verbetering teweegbracht in de omgeving.

In en rondom de parkeergarage in Eindhoven wordt een uitgebreid meetnetwerk geplaatst voor fijnstof- en windmetingen. De ligging van de Brabantse stad is wat betreft luchtvervuiling bijzonder ongunstig door de aanvoer van fijnstof uit omliggende landen en de omringende intensieve veehouderij. Daarnaast is een grote aanvoer van fijnstof en roet van de snelwegen rond de stad.

Street canyons

De binnenstad heeft een hoge verkeersdichtheid met relatief veel parkeergarages. Door dichte bebouwing ontstaan in een binnenstad windluwe gebieden (street canyons), waarin luchtvervuiling zich kan ophopen en concentraties fijnstof tot onaanvaardbare hoogtes kunnen stijgen.

De totale kosten van de pilot bedragen 1,2 miljoen euro, waaraan de gemeente Eindhoven 230.000 euro bijdraagt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen