Nog meer wolven in schaapskleren klaar voor Zaanse politiek?

Allegorie op de burgerbewapening, 1785.
Allegorie op de burgerbewapening, 1785.
Foto: Wikimedia / Abraham Jacobsz. Hulk

Het is een beangstigend idee, maar het had zomaar gekund. Stel dat lijsttrekker Tyler ter Meulen van Lokaal Zaans zijn werkelijke politieke voorkeur nog even onder de pet had weten te houden en in maart in de raad van Zaanstad gekozen was. Om zich daar dan te openbaren als de boodschapper van Thierry Baudet.

En zijn geen raakvlakken tussen Lokaal Zaans, met wortels in de VVD, en Forum voor Democratie, dus dat was schrikken geweest voor de inwoners. De lokale partij heeft in alle haast een nieuwe website gelanceerd om daar geen misverstanden over te laten ontstaan, nu Ter Meulen kennelijk de oude gijzelt nadat hij uit de kast is gekomen als FvD’er.

Fractievoorzitter Marianne de Boer en raadslid Simone van Otterloo hebben zich een rad voor ogen laten draaien, maar kiezers hadden van een koude kermis thuis kunnen komen na een stem op de partij die ‘met een frisse blik en vernieuwende ideeën wil bouwen aan een betere versie van Zaanstad’. Dat is toch een andere toon dan we uit het kamp van Baudet kennen, die zijn ‘leger’ paraat heeft tegen andersdenkenden.

De zwangere De Boer en de met de nasleep van Covid-19 kampende Van Otterloo waren niet van plan om in maart vooraan te lopen, maar zien zich nu voor de taak gesteld om hun partij drijvende te houden en voor te bereiden op de eerste gemeenteraadsverkiezingen. Waarbij voor nu voor het eerst serieus de vraag rijst: staan er in de coulissen nog meer wolven in schaapskleren klaar om toe te slaan? Hoe zit het eigenlijk met de screening van kandidaten? Kunnen burgers onder valse vlag opererende figuren laten verwijderen wegens bedrog? En in hoeverre durven fracties gekozen dissidenten meteen de deur te wijzen? Met als de allerbelangrijkste vraag uiteraard: heeft Zaanstad in de volgende raadsperiode wel de raad die de inwoners ook werkelijk gekozen hebben?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen