Pact Poelenburg – Peldersveld levert handboek meertaligheid op

Foto: Pixabay / Ronald de Bree

Het Pact Poelenburg – Peldersveld heeft nu ook een boek opgeleverd: een handboek om professionals te ondersteunen bij hun gesprekken met ouders van meertalige kinderen. Het is in opdracht van het Pact geschreven door twee Zaanse logopedisten, meldt het ministerie van Volksgezondheid.

Het Pact is de samenwerking van maatschappelijke organisaties voor de ontwikkeling van de Zaandamse wijken Poelenburg en Peldersveld, waar meer dan 60 procent van de bewoners een migratieachtergrond heeft. Er wonen dus veel gezinnen waar meerdere talen worden gesproken. Professionals weten niet altijd wat ze ouders van meertalige kinderen moeten adviseren en daar moet het handboek bij helpen. Wetenschappers geven aan dat de taalontwikkeling van een kind het beste op gang komt als ouders zo vroeg mogelijk en zo veel mogelijk met hun kind praten, in de taal die zij zelf het beste beheersen.

Acht adviezen

In die taal kennen ze de meeste woorden en kunnen ze hun gevoelens het beste uitdrukken. Dat is goed voor de taalontwikkeling van een kind, stelde eerder ook wethouder Natasja Groothuismink al bij de introductie van deze aanpak in Zaanstad. In het handboek staan acht adviezen aan ouders van meertalige kinderen. De uitleg bij elk advies is zo geschreven dat het goed over te brengen is op ouders voor wie het Nederlands niet hun beste taal is.

Nederlands niet vergeten

Ouders krijgen daarnaast de raad om hun kind zo vroeg mogelijk ook met het Nederlands in aanraking te brengen, op de peuterspeelzaal en met Nederlandstalige digitale prentenboeken en filmpjes. Bovendien worden ze aangespoord om zelf het Nederlands goed te leren, zodat zij goed over de ontwikkeling van hun kind kunnen praten met professionals die met hun kind werken op het consultatiebureau, de peuterspeelzaal en op school.

Reacties