Nog steeds niet onder 20.000 dagelijkse besmettingen

Foto: Publicdomainpictures.net

Tussen gisterochtend en vanmorgen zijn 23.039 positieve coronatests geregistreerd,  vrijwel evenveel als een dag eerder. In Zaanstad testten 180 mensen positief, elf meer dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (169).

Het is de achtste dag op rij dat het dagelijkse landelijke cijfer boven de grens van 20.000 gevallen uitkomt. In de afgelopen week waren er 153.957 positieve tests en dat was het hoogste weektotaal ooit. Het cijfer ligt bijna 40 procent hoger dan de week ervoor. Gemiddeld komt het neer op bijna 22.000 bevestigde besmettingen per dag. Het virus verspreidt zich vooral onder twee groepen: jonge kinderen en hun ouders. De meeste positieve tests afgelopen week waren onder vijf- tot en met veertienjarigen en om 35- tot en met 44-jarigen. Het zijn schoolgaande kinderen en hun ouders.

Nauwelijks bron- en contactonderzoek

In de afgelopen week zijn ruim 32.000 kinderen van tussn vijf en vijftien positief getest. Dat is 58 procent meer dan in de week ervoor. In de leeftijdsgroep van 35- tot en met 44-jarigen steeg het aantal gevallen met ruim 40 procent. In de groep ertussen, de jongeren en jonge volwassenen, was de toename veel kleiner. Door het hoge aantal positieve tests lukt het de GGD’en nauwelijks nog om bron- en contactonderzoek te doen. In minder dan een kwart van de gevallen wordt nog duidelijk hoe mensen het coronavirus hebben opgelopen.

Als het lukt om de bron van de besmetting te vinden, was de school of het kinderdagverblijf opvallend vaak de haard. Bijna 20 procent van de besmettingen gebeurde op zo’n plek, tegen zo’n vijftien procent vorige week en tien procent de week daar weer voor. Het afgelopen etmaal werden 349 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op verpleegafdelingen van ziekenhuizen en op de Intensive Cares werden 51 patiënten met Covid-19 opgenomen.

Eerste patiënten naar Duitsland

Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding liggen er in de ziekenhuizen nu 2540 patiënten met Covid-19, het hoogste aantal sinds 6 mei. Vergeleken met precies een jaar geleden liggen er nu 572 coronapatiënten, ofwel bijna 30 procent, meer in een ziekenhuis. Het LCPS verwacht niet dat het aantal Covid-patiënten in de ziekenhuizen op korte termijn afneemt. Om de druk op de zorg te ontlasten werden vandaag de eerste twee patiënten overgebracht naar ziekenhuizen in Duitsland.

 

 

Reacties