PVV-fractie gereduceerd tot één man na opstappen twee leden

Peter van Haasen.
Peter van Haasen.
Foto: Screenshot raadsvergadering Zaanstad

In het zicht van de haven heeft weer een fractie in de Zaanse gemeenteraad schipbreuk geleden. Homme Heida en Koert Calkhoven zijn opgestapt, wat de PVV-vertegenwoordiging reduceert tot Peter van Haasen. Onlangs hield de SP-fractie zelfs helemaal op te bestaan.

Calkhoven was vier jaar geleden nog lijsttrekker en begon als fractievoorzitter, maar werd in mei 2018 al opgevolgd door Van Haasen. Hij trad terug wegens ‘persoonlijke omstandigheden,’ maar heeft in de raad geen blijvende indruk achtergelaten. Wat Heida en Calkhoven nu drijft is onenigheid over ‘overige bestuurlijke beslissingen,’ aldus een korte mededeling van de PVV aan de raad. Omdat de PVV als partij geen leden kent hebben fractieleden daar geen zeggenschap over en ‘mede hierdoor waren er steeds meer strubbelingen binnen de fractie’. Heida en Calkhoven zijn per 15 november opgestapt.

Politieke plannen onduidelijk

In de zomer was er kennelijk nog geen trammelant, want Van Haasen schrijft dat die ‘constructief’ verliep en werd gebruikt voor het samenstellen van het programma voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Inmiddels zijn de verhoudingen dusdanig bekoeld dat bij de lokale afdeling van de PVV ‘niets bekend is over verdere plannen van deze twee heren’. Het is dus vooralsnog onduidelijk of het duo gezamenlijk verdergaat onder een nieuwe vlag. Van Haasen voert volgend jaar de lijst van de PVV aan, wie de overige kandidaat raadsleden zijn is nog niet bekend.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen