Steunfractielid zonder fractie: wat rest nu voor Anna de Groot?

Foto: Wikimedia / Socialistische Partij

Alle leden van de Zaanse SP-fractie zegden hun lidmaatschap van de partij op nadat de landelijke partijleiding hun aanvoerder Patrick Zoomermeijer royeerde wegens een vermeend loyaliteitsconflict, behalve steunfractielid Anna de Groot. Wat betekent dat voor haar rol in onze lokale politiek?

Steunfractieleden worden voorgedragen door een fractievoorzitter. Hij of zij kan op eigen initiatief opstappen, zoals De Groots collega Jasper van Vliet deed, of de politiek verlaten door een opzegging van de fractievoorzitter. In de nu ontstane situatie in Zaanstad kan De Groot als steunfractielid aanblijven zolang zij geen ontslag neemt of de fractievoorzitter haar steunfractielidmaatschap opzegt. Maar omdat de SP niet langer vertegenwoordigd is in de raad, is De Groot geen steunfractielid meer namens de SP. Zij kan desgewenst wel verder namens De Socialisten.

 

Zoomermeijer en inmiddels eveneens oud-SP’ers Roland van Braam en Evert Hartog maken onder die naam deze raadsperiode af, maar noch De Groot noch Zoomermeijer heeft aangegeven dat ook De Groot in deze nieuwe fractie een rol gaat spelen. Dat lijkt ook hoogst onwaarschijnlijk. De Groot is voor de SP lid van Provinciale Staten en bovendien afdelingsvoorzitter van de SP Zaanstreek, en lid blijven van de Socialistiche Partij én haar voormalige partijgenoten op lokaal niveau blijven steunen zou haar in een onmogelijk parket brengen. De implosie van de Zaanse fractie begon er immers mee dat de partij onverdeelde loyaliteit eist. Dus óf De Groot stapt uit zichzelf op, óf Zoomermeijer stuurt haar de laan uit. Het zal ongetwijfeld schuren bij de voormalige politieke bondgenoten.

De uitslag van de SP in 2018.

 

De SP Zaanstreek is ondertussen uiterst spaarzaam met inkijkjes in de huidige situatie. ‘Bij een algemene ledenvergadering van onze afdeling hebben onze leden zich uitgesproken tegen de uitvoering van de royementen door het landelijk bestuur. Het lokale bestuur sluit zich hier uiteraard bij aan,’ is te lezen op de website. Er worden echter geen consequenties aan verbonden: ‘Toch gaan we door. Het linkse geluid moeten wij laten horen, ook in Zaanstad. Onze burgers, onze buren, onze familieleden en uiteindelijk wijzelf verdienen simpelweg betere politiek. Strijden voor mensen die goede linkse politiek nodig hebben gaat door.’

Er wordt momenteel nog gewerkt aan de kieslijst voor de raadsverkiezingen in maart en daarvoor staan nog plaatsen open, zo blijkt. Geïnteresseerden worden opgeroepen om zich aan te melden. Bij de vorige verkiezingen behaalde de SP met ruim 4000 stemmen drie zetels.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen