Afval, poep, fietsen waar ’t niet mag en parkeren in wijken geen prioriteit

Een gerichte aanpak alleen in Poelenburg en Peldersveld....
Een gerichte aanpak alleen in Poelenburg en Peldersveld....
Foto: Twitter / Westerwatering Buurtpreventie

Toezicht houden op parkeeroverlast in wijken rondom evenementen, op overlast van honden, op onjuist aangeboden afval (Poelenburg en Peldersveld uitgezonderd) en op fietsen in voetgangersgebieden – de gemeente geeft er in 2022 geen prioriteit aan. Het aanpakken van jeugdoverlast, Zaandam Oost en ondermijning zijn de speerpunten.

Dat in de eerstgenoemde gevallen niet actief toezicht wordt gehouden en gehandhaafd  betekent volgens het college niet dat er geen oog is voor deze zaken, die inwoners waarschijnlijk niet als klein bier zien: ‘We reageren dan op meldingen en handhavingsverzoeken.’ Deze aanpak vloeit voort uit het Uitvoeringsprogramma Vergunningen, Toezicht en Handhaving 2022. Elk jaar stelt het college een uitvoeringsprogramma vast.

Veiligheid op één

Volgens burgemeester Jan Hamming begint een aangename stad met veiligheid. ‘Mensen moeten zich prettig voelen op straat en veilig in hun eigen omgeving. Daarom moeten we overlast en criminaliteit tegengaan. Daar richten we ons dan ook vooral op komend jaar. Er wordt veel gevraagd van onze mensen en dus moeten we kiezen. Wij kiezen ervoor om extra in te zetten op het tegengaan van ondermijnende criminaliteit. Ook onze jeugd en overlastgevende jongerengroepen zijn zaken waar we extra tijd in stoppen. Op die manier willen we onze middelen zo inzetten dat we de grootste resultaten boeken.’

Daarnaast wordt er ingezet op het handhaven van het alcohol- en verblijfsverbod in het Burgemeester In ’t Veldpark, zolang de groepen die daar rondhangen nog geen eigen binnenruimte hebben. Dankzij Rijksbijdrages zijn handhaving en toezicht ook mogelijk op woningsplitsing en kamerverhuur in Zaandam Oost, het uitvoeren van de proef met legale wiet en de coördinatie en uitvoering van het regionaal controleteam prostitutie. De gemeenteraad moet de gemaakte keuzes nog goedkeuren.

Reguliere taken

De medewerkers van de gemeente gaan daarnaast verder de ‘gewone’ dagelijkse taken. De Jeugdboa’s hebben dagelijks contact met jongeren op straat. Voor Poelenburg en Peldersveld wordt extra ingezet op afvalhandhaving en ook het toezicht op de naar schatting 430 horeca-inrichtingen in de gemeente gaat als vanouds door. De havenbeambten houden dagelijks toezicht op het gebruik van vier zeehavens en 37 kilometer aan hoofdvaarwegen. De brugwachters bedienen vijftien bruggen en de Wilhelminasluis.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen