Vijf provincies donkerrood op Europese coronakaart

Foto: Public Domain Pictures / CC0

Niet acht maar ‘slechts’ vijf Nederlandse provincies staan nu op het hoogste waarschuwingsniveau op de Europese coronakaart van gezondheidsdienst ECDC, die de kaart wekelijks maakt. De kaart is vandaag aangepast omdat verkeerde informatie was gebruikt en de Nederlandse cijfers daardoor gisteren te hoog uitvielen.

 

Limburg, Gelderland, Overijssel, Zeeland en Utrecht blijven op donkerrood staan, de hoogste waarschuwingskleur. Alle andere provincies zijn rood. Begin oktober was Nederland nog helemaal oranje, het op één na laagste niveau.

Rest van Europa

Op de nieuwste kaart van het European Centre for Disease Prevention and Control zijn België, Ierland, Slowakije, Slovenië, Kroatië, Roemenië, Bulgarije, Estland, Letland en Litouwen ook donkerrood. In Italië, Frankrijk en Portugal is de situatie vooralsnog het gunstigst.

Meer prikken zonder afspraak

De strengere coronamaatregelen die morgen ingaan hebben gisteren relatief veel mensen ertoe gebracht priklocaties te bezoeken waar vaccineren zonder afspraak mogelijk is, meldt de koepelorganisatie van gezondheidsdiensten GGD GHOR Nederland. Ruim 9000 mensen lieten zich daar prikken. Woensdag was dat aantal nog hoger: die dag lieten ongeveer 13.000 mensen zich zonder afspraak inenten. Voor de persconferentie van afgelopen dinsdag lag de piek op 8000 mensen op één dag.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen