Romkje Mathkor niet bij eerste vijf kandidaten GroenLinks

Romkje Mathkor lijkt de raad vaarwel te gaan zeggen.
Romkje Mathkor lijkt de raad vaarwel te gaan zeggen.
Foto: GroenLinks Zaanstad

GroenLinks gaat in maart de raadsverkiezingen in met als lijsttrekker wethouder Wessel Breunesse, gevolgd door Kivilcim Özmen op twee en Suzan Abozyid op drie. Fractievoorzitter Romkje Mathkor staat niet bij de eerste vijf op de voorlopige lijst.

Om van Zaanstad de groene klimaatstad te maken waarin iedereen kan meedoen is een groot team GroenLinkse raadsleden noodzakelijk,’ aldus het persbericht over het concept van de kandidatenlijst. De partij gaat daarom voor ‘een mix van routine en nieuw talent met de kennis en kundes die daarbij horen’.

Allemaal eigen specialismen

Breunesse werd twee jaar geleden wethouder toen GroenLinks toetrad tot het college als gevolg van het rumoer binnen de VVD. ‘Zwaartepunt van zijn inzet zal zijn om de stad leefbaar en gezond te houden en klaar te maken voor toekomstige klimaatveranderingen,’ schrijft zijn partij.

Twee

Nummer twee Özmen ‘werkt vanuit de visie dat juist lokale politiek van immens belang is, omdat op wijk- en stadsniveau vaak wordt bepaald of iemand gelukkig is of niet’. Onderwijs en daarmee het bestrijden van armoede zijn daarvoor de belangrijkste pijlers.

Drie

De in Poelenburg geboren en opgegroeide Abozyid wordt aangekondigd als een vrouw met ‘een brede visie op maatschappelijke vraagstukken’, die vaak ingewikkelder en genuanceerder zijn dan op het eerste oog lijkt.

Vier en vijf

Zij wordt op de lijst gevolgd door steunfractielid Natascha Stroo en op vijf raadslid Jonathan van der Sluis. Stroo heeft de meeste affiniteit met kunst en cultuur, Van der Sluis met groen- en duurzaamheid. Op 14 november stellen de leden de lijst definitief vast.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen