Burgerplatform poogt RTVI op radio en tv te houden

Televisie is ook nu voor velen nog onmisbaar, aldus de brief.
Televisie is ook nu voor velen nog onmisbaar, aldus de brief.
Foto: Pixabay / Alexander Antropov

Het Burgerplatform Zaanstad roept het Commissariaat voor de Media op om de voordracht van De Orkaan als nieuwe lokale omroep af te wijzen en alsnog te kiezen voor RTVI Zaanstreek. De gemeenteraden van Zaanstad en Wormerland hebben anders beslist, maar daarmee benadelen ze volgens de brief naar Hilversum een grote groep inwoners.

 

De belangenorganisatie heeft een brief aan het CvdM opgevrolijkt met een aflevering van de strip Toos en Henk van Paul Kusters om het punt dat gemaakt wordt te illustreren: lang niet iedereen kan digitaal uit de voeten en dat is wel een vereiste met De Orkaan, als radio en televisie uit het aanbod verdwijnen. ‘Steeds vaker wordt een grote bevolkingsgroep de toegang tot overheden, instanties en instellingen, banken, pensioenfondsen en zorgverzekeringen moeilijk gemaakt. Soms zelfs onmogelijk. Zo ook in de Zaanstad en Wormerland,’ aldus de brief.

Geen begrip

Een omroep zonder radio en televisie in haar aanbod is voor het Burgerplatform ‘onacceptabel’. ‘Als gevolg van deze beslissingen zullen velen, vooral ouderen, maar ook gehandicapten, verstandelijk beperkten en laaggeletterden verstoken blijven van informatie, steun en nieuws uit hun woonomgeving. Zij zijn niet of niet meer bij machte om goed om te gaan met de digitale ontwikkelingen. Veel jongeren, en blijkbaar ook veel politici, hebben hier geen begrip voor of idee van,’ luidt de klacht.

Geen uitstervende groep

Zeggen dat dit een uitstervende groep is, is te gemakkelijk: daar waar aan de ene kant mensen overlijden, komen er aan de andere kant weer digibeten bij. ‘Dat zijn mensen die door ouderdom hun digitale vaardigheid verliezen en nieuwe mensen met een handicap of laaggeletterdheid. Het Burgerplatform Zaanstad, alsmede verschillende organisaties voor senioren zoals KBO, PCOB en seniorenverenigingen, maken zich ernstige zorgen over het mogelijke vooruitzicht een groep van zo’n 17.000 mensen uit te sluiten.’

Televisie nog steeds onmisbaar

Uit de viering van 70 jaar Nederlandse televisie blijkt wel hoe belangrijk dit medium is voor de samenleving,’ zo valt ook in het schrijven te lezen. ‘Internet en de digitale wereld kunnen hier nog steeds niet tegenop. Ook in de toekomst zal dit het geval zijn. Met het alleen maar via internet delen van nieuws, lokaal vermaak en informatie betekent dat een grote groep hiervan uitgesloten wordt.’

Uitsluiting

Het Burgerplatform doet daarom ‘een dringend verzoek’ aan het CvdM om RTVI Zaanstreek in staat te stellen om radio en televisie te kunnen blijven uitzenden. Mocht de licentie naar De Orkaan gaan, dan is lokaal (klein) nieuws voor veel mensen niet langer toegankelijk. ‘Uitsluiting, dat moeten we in deze tijd waarin inclusie een steeds dwingender karakter krijgt ook niet meer willen. Lokale radio en tv moeten blijven bestaan en De Orkaan kan die niet verzorgen.’ Een (digitale) petitie om RTVI te redden was vanmorgen ruim 340 keer getekend.

Reacties

Cookieinstellingen