Ontwikkelaar Meneba kan vier extra delen complex behouden

Meneba gezien vanaf de Veerdijk in Wormer.
Meneba gezien vanaf de Veerdijk in Wormer.
Foto: Google Maps

De ontwikkelaar van het Zaankwartier in Wormerveer ziet kansen om de meelzaksilo, de waterstofgasfabriek, de lostoren en silo America van het Meneba-complex te behouden en in de nieuwbouw in te passen, zo heeft wethouder Wessel Breunesse de raad laten weten. Het gaat om gebouwen waarvan het ‘wenselijk’ is om ze te sparen.

 

Deze delen van het fabriekscomplex zijn onderzocht om de mogelijkheden te bekijken, en dat betekent dat andere (delen van) gebouwen die eveneens in deze categorie vallen tegen de vlakte zullen gaan. Dat zijn de Roggemolen, silo Korenaar, de Bloemsilo’s 1 en 2, de Drogerij en drie werkplaatsen uit 1919, 1936 en 1956.

Details behouden

Wel wordt nog nader bekeken of specifieke onderdelen behouden kunnen worden, zoals de stalen overkapping naast De Vlijt. Daarnaast wordt onderzocht waar historische objecten en artefacten een plek kunnen krijgen in het nieuwe plan.

In de lostoren en meelzaksilo zijn woningen gepland en silo America moest in eerste instantie een hotel worden. Vanwege de door corona sterk veranderde marktomstandigheden worden nu echter ook andere functies onderzocht, zoals short stay wonen. Voor de waterstofgasfabriek is nog geen concrete functie bedacht.

Monumentale delen

De monumentale delen van het complex krijgen verschillende functies. De Oude Vlijt, Nieuwe Vlijt en het restant van Nieuwe Polen worden grotendeels woningen, Molen 3 wordt ingevuld met een ‘intramuraal woonzorgconcept’ en de ketelhuizen en machinekamer van De Nieuwe Vlijt gaan plek bieden aan horeca en kleine bedrijfjes.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen