Actieplan om luchtkwaliteit versneld te verbeteren

Een elektrische graafmachine aan het werk in Zaandijk.
Een elektrische graafmachine aan het werk in Zaandijk.
Foto: Gemeente Zaanstad

De gemeente komt in het Actieplan Luchtkwaliteit 2021-2030 met een serie maatregelen om de luchtkwaliteit versneld te verbeteren. Daarvoor moet de uitstoot van vervuilende stoffen worden verminderd met zogenoemde bronmaatregelen. De bronnen van de vervuiling waar het Actieplan zich op richt zijn mobiliteit, mobiele werktuigen, industrie, houtstook, binnenvaart en havens en landbouw.

Zaanstad heeft middels het Schone Lucht Akkoord al de ambitie neergelegd om ten  opzichte van 2016 in 2030 50 procent gezondheidswinst te behalen door schonere lucht. ‘Schone lucht is heel belangrijk voor de gezondheid van onze inwoners. Gemiddeld leven Nederlanders door luchtverontreiniging negen maanden korter. Als Zaanstad werken we samen met het Rijk, provincies en andere gemeenten samen om de luchtkwaliteit te verbeteren,’ zegt wethouder Wessel Breunesse in de aankondiging van de nieuwe plannen.

De luchtkwaliteit in Zaanstad is de afgelopen tien jaar al verbeterd en met de maatregelen uit het actieplan wil het college daar nog een extra stap in zetten. Een groot deel van de luchtkwaliteit wordt bepaald door vervuiling uit het buitenland. Voor Zaanstad zijn vooral verkeer en industrie belangrijke bronnen. Het actieplan heeft als doel de luchtkwaliteit blijvend te verbeteren. De maatregelen hebben een relatie met het mobiliteits-, het klimaat- en het stikstofbeleid. Meer elektrisch vervoer en meer elektrische werktuigen zorgen ook voor minder geluidsoverlast.

 

De uitvoering van het Zaans Mobiliteitsplan is belangrijk voor de verbetering van de luchtkwaliteit. Het stimuleren van lopen, fietsen, openbaar vervoer en elektrische auto’s is daar een onderdeel van. Ook de verbetering van de verkeersdoorstroming, het verlagen van de snelheid op de wegen en de inkoop van schone vervoermiddelen en diensten kunnen een bijdrage leveren.

Extra strenge eisen

‘Om de uitstoot van stikstofdioxide en fijnstof te verminderen willen we strengere vergunningen voor de industrie, binnen de wettelijke richtlijnen waar bedrijven aan moeten voldoen. Ook werken we binnen het Regioplan Noordzeekanaalgebied samen met de industrie aan het verduurzamen van het energiegebruik van de sector,’ aldus Breunesse. Bij inwoners ontstaat steeds meer de behoefte om zelf de luchtkwaliteit te meten. Zo wordt er een meetproject opgezet met bewoners van Oud Koog aan de Zaan en Oud Zaandijk.

Luchtvaart

Bij luchtvaart is vooral ultrafijnstof een aandachtspunt. ‘Wij vinden dat de hinder van Schiphol – in de breedste zin van het woord – af moet nemen. Gezondheid en dus luchtkwaliteit moet een belangrijker rol moet spelen in de discussie over de luchtvaart. Daar zetten wij ons als gemeente Zaanstad voor in,’ zegt de wethouder daarover. Hieronder alle maatregelen op een rij:

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen