Grote oefening Nationale Reddingsvloot bij Jagersplas

Foto: Pixabay / Hermann Traub

De Jagersplas is komende zaterdag het decor voor een landelijke oefening van de Nationale Reddingsvloot. Het doel is het oefenen van grootschalige hulpverlening tijdens een overstroming of een ander grootschalig waterincident. Het geheel zal op sommige plekken vanaf de fiets- of wandelpaden te volgen zijn.

Het scenario is angstaanjagend: het is al weken onstuimig in West-Europa en te langzaam wordt het wassende water door de rivieren naar zee geduwd. Gemalen, dijken en waterkeringen worden tot het uiterste getest. Een aantal lagergelegen gebieden krijgt te maken met overstromingen, maar de meeste ellende ontstaat in Zaandam. Door de grote hoeveelheden water schiet het Zaangemaal in storing en stijgt het water tot ongekende hoogte, waardoor een deel van de gemeente overstroomt. De Nationale Reddingsvloot roept 31 eenheden op om bijstand te verlenen bij het evacueren van mens en dier.

Minstens één jaarlijkse oefening

Elk jaar organiseert de Reddingsbrigade Nederland minstens één oefening voor de NRV en deze keer faciliteert de Veiligheidsregio Zaanstreek – Waterland dit. Er oefenen twee NRV-pelotons: peloton 1 bestaat uit eenheden uit de veiligheidsregio’s Fryslân, Groningen, Flevoland, Gooi & Vechtstreek en Utrecht en in peloton 2 zitten Noord-Holland Noord, Zaanstreek – Waterland, Kennemerland en Amsterdam Amstelland. Iedere veiligheidsregio heeft gemiddeld vier NRV-eenheden die bestaan uit een boot, drie bemanningsleden en een chauffeur.

De oefening bij de Jagersplas kreeg de naam Zaanstad in het 100+1 vanwege het 100-jarig bestaan van de Reddingsbrigade Zaanstad in 2020 en het uitstel van de oefening met een jaar vanwege corona. De focus ligt op het verkennen van ondergelopen gebied, redden en evacueren en het bieden van logistieke ondersteuning aan overige hulpdiensten,’ vertelt landelijk coördinator Mark Jansen.

Samenwerking

De NRV is een landelijke crisisorganisatie bestaande uit 88 reddingseenheden. Pelotons oefenen zoveel mogelijk met hun eigen reddingsgroep om optimaal voorbereid te zijn op een eventuele overstroming. Eenheden uit de Veiligheidsregio Groningen werken echter maar zelden samen met bijvoorbeeld eenheden uit Utrecht. ‘Daarom ligt de focus van de oefening op samenwerking, elkaar weten te vinden en het benutten van de verschillende achtergronden.’

Sinds 2018 is de vloot samengesteld uit reddingsbrigade- en brandweereenheden. ‘De basis voor de NRV is echter ontstaan naar aanleiding van de Watersnoodramp in 1953. Kort erna werd een rampenvloot van reddingsbrigades opgericht. Dat was niet voor niets, gezien onze inzet tijdens de watersnood van afgelopen juli. Daarom blijven we continu investeren in de samenwerking met partners en de vakbekwaamheid van de vloot.’

Reddingsbrigade Zaanstad

De Reddingsbrigade Zaanstad bestond vorig jaar een eeuw maar viert haar jubileum pas dit jaar, vanwege de coronamaatregelen. De kernactiviteit van de vereniging is het geven van opleidingen: van Junior Redder tot en met Lifesaver en Lifeguards.  De wekelijkse training vindt iedere donderdagavond plaats in zwembad De Slag in Zaandam. Ook verleent RBZ medewerking aan gerelateerde evenementen op en om het water door met een reddingsboot en bemanning herkenbaar toezicht te houden en indien nodig direct hulp te verlenen. RBZ is een vrijwilligersvereniging en bestaat momenteel uit 82 leden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen