Koninklijke Erepenning Volkstuinvereniging Nut en Genoegen

Foto: Google Street View

De Zaandamse Volkstuinvereniging Nut en Genoegen is naar aanleiding van het 100-jarig jubileum verblijd met de Koninklijke Erepenning. Burgemeester Jan Hamming kwam het nieuws en de onderscheiding vandaag brengen op het complex aan de Provincialeweg.

Het was al op 1 mei 2020 precies een eeuw geleden dat Nut en Genoegen werd opgericht en daarmee de eerste volkstuinvereniging van Zaandam werd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren door een aantal tuinders de plannen gesmeerd. Zij verenigden zich en richtten de Vereniging Volkstuinen Zaandam op met als doel om volkstuinieren als ontspanning te bevorderen, gronden te verkrijgen waarop tuincomplexen konden worden gesticht en ‘het bevorderen van kennis van bloem en plant’.

 

Bij de opening van het eerste complex in 1920 droeg dat de opmerkelijke naam ‘Oorlog’,  omdat de grond werd gehuurd van het Departement van Oorlog. In 1953 werd de vreedzamere naam Nut en Genoegen in het leven geroepen. De verenigingsleden doen die naam nog steeds eer aan: ze zitten achter activiteiten zoals de schooltuinen, een tuinwinkel, de openbare tuin, het wandelpark voor de buurt, de bijentuin, middagen voor bejaarden, de verenigingsbroeikas, nestkasten voor vogels en vleermuizen en een ruilbeurs.

Respect en waardering

De Koninklijke Erepenning is een ereteken dat kan worden verleend aan verenigingen, stichtingen of instellingen of sportverenigingen. De penning symboliseert het respect en de waardering die de koning heeft voor bijzondere verdiensten van de ontvanger. In verband met corona moest het eeuwfeest van Nut en Genoegen lang op zich laten wachten, maar vandaag was het dan zover. Op deze kletsnatte dag werd de mijlpaal gevierd met een barbecue.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen