Populaire Stappensubsidie duurzamer huis keert terug

Foto: Gemeente Zaanstad

Huiseigenaren kunnen vanaf 7 oktober weer de Stappensubsidie woningverduurzaming aanvragen. Deze regeling dekt allerlei duurzame maatregelen die een eigenaar kan nemen op weg naar een energiezuinige en aardgasvrije woning. Tot 31 december is daarvoor in totaal 100.000 euro beschikbaar.

Steeds meer mensen hebben moeite om hun (stijgende) energierekeningen te betalen en met een slecht geïsoleerd huis is investeren in verduurzaming juist daarom belangrijker dan ooit. Voorkomen moet worden dat huishoudens in de toekomst te maken krijgen met betalingsproblemen, zegt wethouder Songül Mutluer van Wonen. ‘Vanwege het eerdere succes van de Stappensubsidie bieden we deze regeling nog een keer aan. We willen een zo groot mogelijke groep Zaankanters bereiken en motiveren om stappen te zetten in de goede richting.’

Uitstoot verminderen

Volgens haar collega Annette Baerveldt van Duurzaamheid zijn woningen goed voor ongeveer een kwart van de CO2-uitstoot. ‘Een duurzame stap in een woning is ook een stap vooruit in onze ambitie om een klimaatneutrale stad te worden. Sinds 2016 is de CO2-uitstoot door woningen al met circa 24 kiloton verminderd. Dat gaat de goede kant op, maar we hopen dat nog veel meer eigenaren het belang zien van een duurzame woning en maatregelen treffen. Daarmee helpen we samen de energietransitie op gang.’

Stappen met punten

De maatregelen waarvoor de Stappensubsidie geldt variëren van isolatie tot ventilatie en van inductiekoken tot duurzame verwarming of koeling. Maar ook de aanleg van een groen dak en vele andere maatregelen, die in de regeling allemaal op een rij zijn gezet De hoogte van het subsidiebedrag wordt bepaald door het aantal punten dat aan elke verbetering hangt bij elkaar op te tellen. Om voor subsidie in aanmerking te komen, moeten minimaal twee punten worden behaald. Hoe meer maatregelen, des te meer punten en hoe hoger het subsidiebedrag.

 

De Stappensubsidie kan voor verschillende maatregelen door een eigenaar worden aangevraagd. Ook kan deze subsidie gecombineerd worden met andere (landelijke) subsidieregelingen én de collectieve inkoopactie die Zaanstad ook dit jaar organiseert samen met ‘Winst uit je Woning.’

Waardebon

Een paar maanden geleden hebben woningeigenaren ook een waardebon van  70 euro opgestuurd gekregen voor energiebesparende producten. Er zijn twee manieren om de waardebon te verzilveren: via de website van Winst uit je Woning kunnen de producten direct met de waardebon besteld en betaald worden. Maar ook kan de waardebon gebruikt worden bij producten van een lokale bouwmarkt. Inwoners kunnen hier nog tot eind december gebruik van maken.

Funderingen

Voorheen was de Stappensubsidie ook geldig voor duurzame maatregelen die in combinatie met funderingsherstel genomen werden: de aanleg van vloerverwarming en/of schuimbeton. Deze vallen nu niet meer onder de Stappensubsidie, maar zullen in combinatie worden opgepakt met de Stimuleringsregeling funderingsherstel (voor funderingsonderzoek) en het stimuleren van sloop/nieuwbouw van woningen met een slechte fundering en laag energielabel. Binnenkort wordt daarover een besluit genomen.

Vanaf 7 oktober is op www.zaanstad.nl onder zoekwoord Stappensubsidie meer informatie te vinden. Vervolgens is onder het kopje Online Aanvragen te zien voor welke maatregelen de subsidie te krijgen is en hoe hoog het bedrag is. De aanvraag is daarna gemakkelijk online in te dienen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen