Inwoners rap aan het verduurzamen geslagen: subsidie op

Foto: Pixabay / Tumisu

Het gemeentelijke potje voor subsidiëring van de verduurzaming van woningen is leeg. Voor duurzaamheidsmaatregelen in combinatie met funderingsherstel is nog wel geld te verdelen.

Voor de zogenoemde Stappensubsidie was 572.700 euro te verdelen over een periode van twee jaar, tot en met 2021. Maar het beschikbare budget voor verduurzamingsmaatregelen onafhankelijk van funderingsherstel was al na zes maanden op. Het college is mede op aandringen van de gemeenteraad niet van plan om het nog resterende bedrag deels over te hevelen naar de lege pot, omdat dit het broodnodige herstel van funderingen in gevaar zou kunnen brengen. Het doel van de Stappensubsidie is om huiseigenaren te stimuleren om hun woning met forse stappen te verduurzamen. Daarmee gaat de energierekening omlaag en de stap gezet naar aardgasvrij wonen.

Puntensysteem

De Stappensubsidie werkt met een puntensysteem dat eigenaren ertoe moet bewegen om meerdere relatief eenvoudige maatregelen te nemen of om zwaarder geschut in te zetten. Bij een pakket met zwaardere maatregelen (richting nul-op-de-meter) is het subsidiebedrag fors hoger dan bij kleinere maatregelen. In de regeling zijn twee verduurzamingsmaatregelen opgenomen die alleen worden gesubsidieerd wanneer deze worden uitgevoerd als onderdeel van volledig funderingsherstel. De populariteit van  verduurzaming was onverwacht groot.

 

 

 

Vooral voor relatief eenvoudige isolatiemaatregelen zoals spouwmuur- en vloerisolatie is relatief veel subsidie aangevraagd en verleend, aldus het college in een brief aan de gemeenteraad. De hoogte van de toegekende bedragen varieerde van 60 tot 15.000 euro en was gemiddeld 1500 euro. Aanvragen voor financiële steun bij verduurzaming die binnenkomen voordat de regeling is aangepast aan het ontbreken van fondsen, zullen nog wel ten koste van het budget voor de combi met funderingsherstel worden gefinancierd. De publicatie van de nieuwe regeling wordt nog deze maand verwacht.

Alternatieven

De maatregelen voor verduurzaming los van funderingsherstel uit de Stappensubsidie vertonen deels een overlap met de landelijke ISDE– en SEEH-regelingen voor energiebesparing en duurzame energie, zodat inwoners die buiten de boot vallen nog andere lokettn hebbn waar ze eventueel kunnen aankloppen. Voor de maatregelen die samenhangen met funderingsherstel (het aanbrengen van een isolatielaag van schuimbeton en vloerverwarming) bestaat geen landelijke subsidieregeling.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen