Pleidooi om illegale parkeerplekken AH Vos te legaliseren

Foto: Vragenuur PVV / Lokaal Zaans

Albert Heijn Vos in Koog aan de Zaan kreeg in 2020 geen vergunning voor een tijdelijke parkeerterrein aan de Raadhuisstraat, maar legde het toch aan. Raadslid Menno de Haas van Rosa deed daarop afgelopen april een handhavingsverzoek, omdat die plekken volop in gebruik waren.

Om een dwangsom te voorkomen heeft AH Vos nu betonblokken op de illgale parkeerplaatsen neergezet, zodat er niet langer auto’s gestald kunnen worden. Lokaal Zaans en de PVV vinden het een onwenselijke gang van zaken en stellen het college er donderdagavond vragen over. Er is immers een grote behoefte aan plekken bij klanten van de supermarkt, bij omwonenden en bij ouders van kinderen op het naastgelegen kinderdagverblijf.

Onbegrip bij gebruikers

‘Nu begrijpen wij dat als er een vergunning geweigerd is men zich daaraan moet houden, schrijven Marianne de Boer en Peter van Haasen in een vooruitgestuurd stuk. Maar ze snappen ook dat ‘er veel onbegrip is bij omwonenden, ondernemers (winkels) en klanten over het ‘onklaar’ maken van de parkeerplaatsen’. Ze vragen zich ook af wat het vervolgverhaal zal zijn als de plekken verwijderd worden: ‘Een nutteloos plein? Een mini-groenstrookje dat niet onderhouden wordt?’

Geen bankjes

Een aantal bewoners maakt zich zorgen dat er een paar bankjes zullen komen, schrijven ze ook, omdat er in de buurt al veel overlast is van hangjongeren en achtergelaten afval.  Voordat AH de deuren opende konden bewoners en klanten van winkels in de Raadhuisstraat parkeren onder de snelweg, maar inmiddels is er meer drukte en minder plek. Waarom dan toch broodnodige plaatsen onklaar maken?

Gedogen en legaliseren

LZ en de PVV stellen voor om de omgevingsvergunning in dat licht gezien opnieuw te beoordelen en de plannen voor de omgeving aan te passen. Zolang daar nog geen besluit over is zou de gemeente de nu ontoegankelijke plekken moeten gedogen, betogen De Boer en Van Haasen. ‘Zeker gezien onze al schaarse handhavingscapaciteit hebben onze handhavers wat ons betreft wat beters te doen dan handhaven op duidelijk zeer gewenste parkeerplaatsen.’

Reacties