Er zit schot in de redding van de Fronikboerderij: de vervolgstappen zijn helder op een rij gezet en de gemeente doet er na jarenlang getouwtrek met inwoners van Westerwatering over het behoud van de buurtboerderij nu alles aan om te helpen. En wil vooral ook van het verleden leren.
Nog even in het kort: de vervallen boerderij, de kapberg en het naastgelegen schuurtje worden verkocht aan Stadsherstel dat de opstallen zal restaureren en er negen woningen voor Zaanse cliënten met autisme van Heeren van Zorg zal bouwen, plus een gemeenschappelijke ruimte. De stichting Fronik Buurtboerderij gaat door met haar activiteiten voor en door de bewoners. Tussen nu en de voltooiing van het werk zal voor de boerderij nog de monumentenstatus worden aangevraagd.
[embed][/embed]
In september is de ambtelijke projectgroep Fronik Vervolg ingesteld, die het vergunningenproces binnen de gemeente gaat begeleiden. Er is al besloten dat alle vergunningen die de verschillende partijen nodig hebben in een keer zullen worden aangevraagd, om dubbele leges en spraakverwarring te voorkomen. Daarom moet er nu eerst een zo concreet mogelijk gezamenlijk conceptplan komen dat het hele terrein omvat, inclusief parkeren.
Grondverkoop
Zodra de vergunningaanvraag wordt ingediend, verkoopt de gemeente de grond aan Stadsherstel en stelt een gebruiksovereenkomst op voor de toekomstige functie Fronik Ontmoeten.
Lering trekken uit het proces
Sinds de zomervakantie voert een extern bureau gesprekken met betrokkenen rond het project Fronik: raadsleden, wethouders, ambtenaren en bewoners die actief zijn bij de stichting Fronik Buurtboerderij is gevraagd terug te blikken op het proces en om specifieke momenten te benoemen om te zien wat er verkeerd of juist goed is gegaan. Daaruit moet lering worden getrokken bij toekomstige maatschappelijke initiatieven.
Het laatste gesprek was op 31 oktober. De resultaten zullen naar verwachting in december of januari gepresenteerd kunnen worden aan college en de raad.
[embed][/embed]
Woningbouw
Enkele jaren geleden vreesden de bewoners van Westerwatering nog dat de Fronikboerderij op de hoek van de Westzanerdijk en het Westerwindpad zou worden gesloopt en plaats zou moeten maken voor woningbouw. En dat leverde een onverzettelijk 'nee' op: kinderen die twintig jaar geleden boer Fronik hielpen op de boerderij, kwamen nu met hun eigen kinderen om de dieren te verzorgen. Toen hij stopte maakten ze er een plek van waar stadskinderen kunnen ruiken aan het boerenleven. Een unieke ontmoetingsplek die niet verloren mocht gaan. Het was een strijd die ze uiteindelijk wonnen.