Wetenschap voor kids: van pieper tot pudding in Hemlab

Foto: Public Domain Pictures

Kinderen vanaf zeven jaar in het gezelschap van maximaal één ouder kunnen op 2 en 3 oktober pudding maken in de voormalige golfkartonfabriek De Hoop op het industrieterrein Barndegat in Zaandam, tijdens het Weekend van de Wetenschap. In de fabriek werden ooit de grote dozen voor de kleine puddingdoosjes gemaakt.

Nu zijn in de fabriekshallen het Hemlab en 150 andere kleine bedrijven gevestigd. Het  jeugdlab stort zich met het oog op de geschiedenis komende maand op de pudding.  Jarenlang werden in de Zaanstreek grote hoeveelheden puddingpoeders gefabriceerd, tot in 2006 de laatste fabriek de deuren sloot. Nu kunnen jonge onderzoekers echter weer pudding gaan ontwerpen.

Startpunt een pieper

Gestart wordt met een aardappel waarvan zetmeel wordt gemaakt en daarna gaat het stap voor stap richting een pudding. Deelnemers kiezen zelf de kleur, smaak, zoetheid en zuurgraad. De aardappelen, bietjes, geelwortel en natuurlijke aroma’s zijn allemaal biologisch. De workshop Puddingchemie is gratis en is hier te reserveren.

Tijdens het Weekend van de Wetenschap geven ruim 100 organisaties in Nederland op het gebied van wetenschap en technologie een unieke blik achter de schermen en openen de deuren van plekken die gewoonlijk niet te zien zijn voor publiek. Wat er allemaal te doen is in het land vindt u hier.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen