Nog geen antwoorden minister op vragen over dodenlijst

Foto: Google Street View

Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker heeft meer tijd nodig om Kamervragen over het circuleren van een dodenlijst in de gevangenis in Westzaan te beantwoorden. Binnen de gebruikelijke termijn is ‘niet alle benodigde informatie ontvangen’.

Het bestaan van een dodenlijst werd op 31 augustus onthuld door RTL Nieuws, dat meldde dat de voormalige leider van het chapter Haarlem van de Hells Angels Lysander de R. (39) medewerkers van het Justitieel Complex Zaanstad op zo’n lijst had gezet. Diens raadsman Remco Kint weersprak het bericht onmiddellijk en liet weten namens zijn cliënt gerechtelijke stappen tegen het mediabedrijf te overwegen wegens het wereldkundig maken van onjuiste informatie.

Overgeplaatst

Dat de minister extra tijd nodig heeft om vragen van de SP en de PVV over de kwestie te beantwoorden duidt echter op een wat complexere situatie dan een simpel ‘niet waar’. De R. is in 2018 veroordeeld tot negen jaar cel wegens mishandeling, afpersing, bedreiging, brandstichting en wapenbezit en is inmiddels overgeplaatst naar een andere gevangenis. In Westzaan zou hij volgens eerdere berichten in De Telegraaf een waar schrikbewind hebben gevoerd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen