Sociaal tuinieren helpt om eenzaamheid tegen te gaan

Foto: YouTube / Stichting Present

Sociaal tuinieren in de strijd tegen eenzaamheid wordt via de Stichting Present ook in Zaanstad mogelijk. Lijkt het u leuk om samen met anderen tuintjes op te knappen bij mensen die dat zelf niet (meer) kunnen of om een tuin te onderhouden van één van uw buren? Dan is sociaal tuinieren misschien iets voor u.

Ouderen en kwetsbare mensen hebben vaak gezondheidsproblemen, weinig financiële middelen en een beperkt sociaal netwerk. Tijdens feestelijke projectdagen gaan groepen vrijwilligers onder deskundige begeleiding bij hen aan de slag. Ze wieden, snoeien, rooien en verwijderen tegels en planten daarna nieuw onderhoudsarm en eco-vriendelijk groen. Na de make-over helpen vrijwilligers uit de wijk de bewoners met het onderhoud van hun tuin.

Nieuwe contacten

Zo werkt sociaal tuinieren aan het doorbreken van sociaal isolement en ontstaan er contacten tussen mensen die elkaar anders nooit zouden ontmoeten, is het idee achter het initiatief. Tegelijkertijd draagt het bij aan meer groen en biodiversiteit in de wijk, een nette leefomgeving en betere klimaatbestendigheid. Aanmelden als vrijwilliger? Neem dan contact op met Jeanette Pols van de Stichting Present via [email protected] of telefonisch op het nummer 06 48927354.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen