Jan Hamming heeft vertrouwen in horeca: tot nu toe nauwelijks boetes

De Tweede Kamer wil een uitzondering maken voor terrassen.
De Tweede Kamer wil een uitzondering maken voor terrassen.
Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Terwijl een aantal Zaanse horecaondernemers al meteen na de bekendmaking van de komende invoering van verplichte controles op het bezit van coronatoegangsbewijzen de kont tegen de krib gooide en aankondigde zich daar niet aan te zullen houden, houdt burgemeester Jan Hamming er vertrouwen in dat hier de wet nageleefd gaat worden.

Hij wil de komende week met de horeca in gesprek over de praktische invulling van de nieuwe regels en heeft op dit moment nog geen duidelijkheid over de door de premier toegezegde extra middelen en mensen om toezicht te kunnen houden op de naleving ervan. Tot nu toe zijn er in de horeca nauwelijks boetes uitgedeeld en ook in de toekomst gaat dat alleen gebeuren bij excessen, antwoordde hij gisteravond op vragen van de PVV. Er zal in elk geval geen gebruik worden gemaakt van speudo-gasten. Op internet staat inmiddels een landelijke kaart met restaurants en cafés die hebben aangegeven zich niet aan de verplichting om de coronatoegangsbewijzen te controleren gaan houden.

Een momentopname van horecagelegenheden die hebben aangegeven niet op toegangsbewijs te zullen controleren.

Voorstander van naleven wetgeving

Alleen als alle partijen in de stad samen de schouders zetten onder het onder controle krijgen van corona kan dat slagen, is de boodschap van de burgemeester. Bovendien worden wetten democratisch vastgesteld en Hamming is een groot voorstander van de naleving ervan. De Tweede Kamer bleek gisteren in meerderheid voor het  coronatoegangsbewijs te zijn, maar wil terrassen daarvan uitsluiten. Het kabinet wil vanaf 25 september de coronapas voor de hele horeca verplichten.

Sport en cultuur

De Kamer debatteerde tot laat in de avond over de coronamaatregelen en een motie van de PVV en SP waarin de regering werd gevraagd om overal van de maatregel af te zien haalde het niet (zie de uitslag van de stemming). Wel wil een meerderheid dat sport- en cultuurverenigingen  eten en drinken mogen blijven verkopen: mensen gaan daar niet naartoe om uitgebreid te tafelen en dus het heeft meer weg van afhalen, redeneert het parlement.

Geen 2G-beleid

De Kamer sprak zich wel expliciet uit tegen het zogenoemde 2G-beleid, een uit Duitsland overgewaaide term – ‘geimpft’ (gevaccineerd) of ‘genesen’ (genezen) – die inhoudt dat alleen mensen die gevaccineerd of aantoonbaar hersteld zijn van een coronabesmetting een toegangsbewijs kunnen krijgen. Dit verschilt wezenlijk van het Nederlandse beleid, omdat hier mensen na een negatieve test ook een groen vinkje in de app CoronaCheck kunnen krijgen. Dit is voor mensen die niet besmet zijn geweest en die zich niet willen laten vaccineren straks nog de enige manier om bijvoorbeeld een bezoek te brengen aan de horeca.

https://twitter.com/hugodejonge/status/1438103740649721856

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen