Coronapas: PVV wil weten hoe controle op controle gaat verlopen

Foto: Public Domain Pictures / Mohamed Mahmoud Hassan

De PVV wil morgenavond tot in detail van burgemeester Jan Hamming horen hoe die de controle op het controleren van het gebruik van het coronapaspoort gaat aanpakken. Handhavers moeten erop gaan toezien dat bijvoorbeeld de horeca zich aan de maatregelen houdt die vanaf 25 september gaan gelden.

PVV-fractievoorzitter Peter van Haasen noemt deze maatregelen ‘een klap in het gezicht voor de horeca en de bioscopen’ en ziet ook opeens een voordeel van de anderhalvemeterregel: de horeca is veel personeel kwijtgeraakt tijdens de lockdown en kan het nu met die afstandsnorm net behappen. Om meer klanten te kunnen toelaten komt er echter straks een taak: de verplichting om alle klanten te screenen op het bezit de coronapas.

 

Landelijk en ook hier is het verzet inmiddels uitgebroken met stickers die de bezoeker zonder een coronatoegangsbewijs een ‘vrijheidszone’ beloven. Nu de gemeenten de taak hebben gekregen om erop toe te zien dat dergelijke zones uitblijven, is de burgemeester daarvoor verantwoordelijk.

Niet zelf betalen

Demissionair premier Mark Rutte heeft toegezegd dat gemeenten extra geld krijgen om deze maatregel te handhaven. Van Haasen wil daarom weten hoeveel geld Zaanstad tegemoet mag zien en hoeveel handhavers daarvan kunnen worden aangetrokken vóór 25 september. Mochten dat er onvoldoende zijn, hoeveel capaciteit gaat Hamming dan vrijmaken uit het huidige bestand?

Hoe precies en welke sancties?

Van Haasen ziet de controles ook nog niet voor zich: gaat handhaving over de schouders van de ondernemers meekijken of die alle corona-apps van hun klanten wel scannen, worden pseudo-klanten ingezet om horecaondernemers te controleren of gaat Handhaving klanten aan tafel of aan de bar controleren op een werkende corona-app? De PVV-voorman is ook benieuwd naar de sancties bij overtredingen. Rutte noemde boetes van 1500 euro en zelfs sluiting van zaken bij het niet naleven van de maatregelen. Is Hamming bereid om dergelijke straffen uit te delen?

 

 

 

 

 

Reacties