Bureau Discriminatiezaken viert 25-jarig bestaan met cultuur

Het Meral Polal Trio.
Foto: Peter de Jong

Het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek – Waterland viert het 25-jarig bestaan op zondag 26 september met het Balina Verhalenfestival. Van 11:00 tot 22:00 uur is op vier locaties in Zaandam van alles te doen. Op een speelfilm na zijn alle activiteiten gratis te bezoeken.

 

 

Het cultuurfestival stelt meerdere werelddelen centraal in de Bullekerk, De Fabriek, bij Zorgcirkel Saenden en bij FluXus. Burgemeester Jan Hamming verricht de aftrap voor een dag met films, spoken word, theater, ontmoetingen, exposities en muziek. Het Zaandamse filmtheater De Fabriek vertoont The Man Who Sold His Skin van de Tunesische filmmaker Kaouther Ben Hania over het verraderlijke begrip ‘vrijheid’, dat zo veel gezichten kent. Komende zondagavond staat daar overigens IDFA-winnaar Radiograph of a family op het programma, over de complexiteit van een Iraanse familie.

Grote verscheidenheid

Grote namen die voor het Balina Verhalenfestival Zaandam aandoen zijn de woordkunstenaars Luan Buleshkaj, Rachad Debdoubi en Roziena Salihu en Midist / Wasim, die bezoekers meeneemt voor een muzikale tocht door de straten van Libanon, Syrië en Palestina. In de toneelvoorstelling X Y WE vertellen zes mensen van achttien tot 80 jaar hun verhaal als intersekse personen en de Human Library is er om mensen met elkaar in contact te brengen. De band Shakuar combineert mystieke muziek uit Afrikaanse en Europese culturen met hedendaagse elektronica en het Meral Polat Trio sluit het programma af.

Het programma is ook te volgen via Facebook en Instagram (@Balinaverhalenfestival) en Twitter (@Balinafestival).

Reacties