Belang schoon water centraal bij oproep om te gaan scheppen

Foto: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier lanceert vandaag de ‘WaterbazenactieScheppen voor schoon water! om aandacht te vragen voor het nut van afvalrapen. Veel afval dat op straat belandt, komt uiteindelijk in de sloot of in het riool terecht. De actie door tot en met 10 oktober.

Via de rioolwaterzuiveringen en gemalen wordt veel rommel uit het water gefilterd, maar met kleiner afval, zoals stukjes plastic lukt dit niet altijd. Dat is slecht voor de waterkwaliteit en voor planten en dieren die in en om het water leven. Ook kan kleiner afval uiteindelijk in de zee belanden. Tijdens het suppen, het varen of wandelend langs de waterkant komen mensen op veel plekken zwerfafval tegen. ‘Ruim onderweg zoveel mogelijk op; iedereen is welkom om mee te doen,’ luidt de oproep van het waterschap.

Waterbazenstartpunten

Geadviseerd wordt om het aangetroffen zwerfafval ook vast te leggen met de gratis Litterati-app, met de code ‘waterbazen’. Zo kunnen probleemgebieden in kaart worden gebracht en dragen de melders bij aan het verminderen van het afvalprobleem. Op vijf locaties in Hollands Noorderkwartier zijn Waterbazenstartpunten ingericht met zwerfafvalbingokaarten, vuilniszakken en informatie over winacties; de dichtstbijzijnde is in Castricum bij Bezoekerscentrum de Hoep aan de Johannesweg 2. Onder de Waterbazen die meedoen wordt een aantal leuke prijzen verloot.

Reacties

Cookieinstellingen