Vanmiddag Woonprotest tegen tekort aan woningen

Foto: Pixabay / Open Clipart Vectors

Tegenstanders van het woonbeleid gaan vanaf 14:00 uur de straat op in Amsterdam. Ze komen samen in het Westerpark en lopen daarna naar de Dam. Het zogenoemde Woonprotest is een aanklacht tegen de ‘kolossale wooncrisis’ in ons land, waar we ook in Zaanstad mee geconfronteerd worden.

Door onder meer de stijgende huizenprijzen en groeiende wachtlijsten voor sociale huurwoningen is het steeds moeilijker om aan een betaalbare woning te komen. ‘Honderdduizenden mensen staan op jarenlange wachtlijsten, huizenprijzen schieten als een raket omhoog en het aantal daklozen is in tien jaar verdubbeld,’ constateert de organisatie. ‘Wij spreken ons uit tégen de uitverkoop van ons woonrecht, tégen de hebzuchtige rijken die slapend rijker worden, tégen het leed van honderdduizenden Nederlanders en tégen het verdrijven van oorspronkelijke bewoners uit hun eigen wijken met een racistisch en klassistisch woonbeleid.’

Het Woonprotest is het begin van diverse acties die de komende tijd in het hele land staan gepland. Bij de initiatiefnemers hebben zich ruim 200 organisaties aangesloten. Op 17 oktober volgt de zogeheten woonopstand in Rotterdam. Gisteren kwamen in Amsterdam al – volgens de gemeente – 35.000 mensen op de been tijdens het Unmute Us-protest met als eis de onmiddellijke openstelling van evenementen en festivals. Volgens de organisatoren van die betoging kan de sector ‘gewoon open zonder dat de druk op de zorg exponentieel groeit’.

Het bewijs daarvoor zien ze in evenementen als voetbalwedstrijden en het Formule 1-weekeinde in Zandvoort. De oproep aan het kabinet luidt dan ook: ‘Stop de willekeur en open alle grootschalige evenementen.’ Er werd niet alleen in de hoofdstad om geroepen, maar ook in andere steden in het land. Daar kwamen eveneens aanzienlijke aantallen mensen op af. Dinsdag is de volgende persconferentie van het kabinet over de stand van zaken met corona en de maatregelen om de verspreiding de baas te worden.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen