Heipalen zorgen voor onrust in Krommenie en Wormerveer

De Fortuinlaan in Krommenie.
De Fortuinlaan in Krommenie.
Foto: Google Street View

Heiwerkzaamheden en funderingen blijven de gemoederen bezig houden in Zaanstad. Oude en te korte of nieuwe en verontrustend lange palen – bewoners en omwonenden zitten er maar mee. Op dit moment is de kwestie uiterst actueel in Krommenie en Wormerveer.

Bewoners van de Fortuinlaan in Krommenie maken zich zorgen over de nieuwbouw op de plek waar vroeger een school stond en waarvoor ’tientallen palen van 21 meter lang’ de grond in moeten. De huizen in de Fortuinlaan uit de jaren vijftig staan op palen van niet meer dan acht meter, volgens de bewoners. Wat als die door het heien gaan bewegen?

Hoorcommissie

Hun bezwaren en angstige vooruitzichten worden op 4 december behandeld door de hoorcommissie.

In Krommenie verrijzen 79 woningen: zes twee-onder-één-kapwoningen, acht herenhuizen, elf appartementen voor onder anderen senioren in diverse afmetingen en 54 gevarieerde eengezinswoningen in het middensegment. De wijk wordt ruim van opzet, kindvriendelijk, groen en heeft ruimte voor parkeren. Alle woningen zijn inmiddels verkocht.

Zeeheldenbuurt Wormerveer

In Wormerveer gaat het om bestaande woningen met korte palen, die vervangen moeten worden omdat de vloeren ondeugdelijk zijn. In de Zeeheldenbuurt is door woningbouwcorporatie Parteon geconstateerd dat de betonnen draagbalken niet allemaal betrouwbaar zijn en wanneer die vervangen worden, komt er een te groot gewicht op de palen te rusten. Die moeten er dus uit – en langere exemplaren er in.

Het grootste deel van de probleemhuizen wordt door Parteon verhuurd, maar er zijn er ook 58 van verkocht. En daar dreigen de particuliere eigenaren nu voor hoge investeringen op te draaien. De eigenaren van de Cor Bruijnweg, Jan van Riebeeckkade, Karel Doormanstraat (foto hieronder), Piet Heinstraat, Van Diemenstraat en de Van Heemskerckstraat hebben echter de koppen bij elkaar gestoken om uit te zoeken in hoeverre zij Parteon aansprakelijk kunnen stellen voor de ontstane situatie.

Second opinion

Zij betwijfelen bovendien of alle woningen wel (haar)scheuren in de balken hebben en willen een eigen onderzoek laten uitvoeren om dat uit te zoeken.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen