Schuiven met scholen in Westzaan: twee gebouwen over

Nu nog De Kroosduiker Zuid, straks Wij-Land.
Nu nog De Kroosduiker Zuid, straks Wij-Land.
Foto: Google Street View

De besturen van de scholenkoepls Zaan Primair en Agora zijn in samenspraak met de gemeente overeengekomen om de zuidelijke locatie van De Kroosduiker op te heffen en na een verbouwing in gebruik te laten nemen door Wij-Land. De openbare basisschool in dat deel van het dorp wordt er daarmee één met een christelijke signatuur.

In de komende kerstvakantie verhuist De Kroosduiker Zuid naar de noordelijke locatie en daarmee blijft er voor deze school één gebouw over. Dan begint de verbouwing van het verlaten pand en wanneer die is afgerond verhuist Wij-Land naar de Roerdompstraat 41. De huidige locatie van Wij-land wordt daarna gesloten, omdat die niet meer voldoet aan de huidige huisvestingseisen. Uitbreiding is er bovendien niet mogelijk.

De huidige school van Agora in Westzaan wordt gesloten.

 

 

Gezien de (verwachte) leerlingpopulatie nu en in de toekomst zijn twee scholen in Westzaan toereikend, aldus Zaan Primair en Agora. Omdat beide besturen en de gemeente belang hechten aan keuzevrijheid voor ouders is besloten dat elk bestuur één school krijgt in het dorp. ‘Kleine scholen hebben meer last van het lerarentekort. Met de komst van twee scholen in Westzaan zijn de locaties minder kwetsbaar,’ aldus de aankondiging van de schoolbesturen.

Extra financiering

‘Jaarlijks ontvangt een school per leerling geld van de overheid. Dit dient als basis om het salaris van de leerkracht te betalen, maar ook voor onderhoud van het gebouw. In de afgelopen jaren heeft De Kroosduiker extra financiering ontvangen om de locatie Zuid open te houden. Dit geld komt van andere scholen binnen Zaan Primair en moet in de komende jaren ook weer ten goede komen aan deze scholen. Daarom moet deze locatie helaas worden gesloten.’

De ouders en kinderen zijn al op de hoogte gebracht van het besluit. Voor ouders wordt nog een informatiebijeenkomst gehouden waarin de achtergronden van het besluit worden toegelicht en waar de mogelijkheid wordt geboden om vragen te stellen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen