Politie zit in haar maag met in beslag genomen zwaar illegaal vuurwerk

Foto: YouTube.com

De politie wil af van het transport en de opslag van in beslag genomen illegaal vuurwerk. Dat wordt elk jaar zwaarder en daardoor nemen de veiligheidsrisico’s toe, hoewel er steeds strengere eisen aan worden gesteld.

Voor dit jaar is een tussenoplossing bedacht, maar er moet een structurele oplossing komen. Politievakbond ACP wil dat agenten zich voortaan beperken tot de inbeslagname van vuurwerk en dat andere, gespecialiseerde partijen het transport en de opslag voor hun rekening nemen. Maar er is geen eenvoudige oplossing.

Ronald Zwarter, portefeuillehouder Beslag: ‘Er gelden steeds strengere regels voor transport en opslag. Voor het vervoer van in beslag genomen vuurwerk hebben we een ontheffing, maar de opslagfaciliteiten voldoen niet meer en zijn zelfs in strijd met wet- en regelgeving.’ De voor dit jaar voorziene aanschaf van speciale explosiebestendige insluitingsvaten bleek uiteindelijk te duur – ze zouden miljoenen euro’s kosten en lossen bovendien het transportprobleem niet op.

Jaarlijks 4800 vondsten

Op jaarbasis gaat het om zo’n 4800 inbeslagnames van zwaar illegaal vuurwerk. De politie zocht daarom een gespecialiseerde partij die het explosieve materiaal in heel Nederland snel kan ophalen en wegbrengen naar de centrale vuurwerkopslag in het Brabantse Ulicoten. Die is niet gevonden. Inwoners van de gemeente Baarle-Nassau maken zich zorgen over politiebusjes die met ondeugdelijk verpakt gevaarlijk vuurwerk achterin naar de defensiebunker rijden om het spul daar af te leveren.

EOD naar Claude Monetstraat

In de woning van een 36-jarige bewoner van de Zaandamse Claude Monetstraat vond de politie afgelopen zomer na een tip nog een hoeveelheid illegaal vuurwerk aangetroffen. Dat werd toen door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie naar een terrein op bedrijventerrein Hoogtij in Westzaan gebracht en daar tot ontploffing gebracht. De EOD komt in actie bij het opruimen van geïmproviseerde vuurwerkbommen.

De tussenoplossing is dat het aantal plekken waar vuurwerk wordt opgeslagen in overleg met gemeenten is teruggebracht tot 58. Kleine hoeveelheden kunnen politiemensen daar zelf in anti-statische zakken naartoe brengen. Het vuurwerk wordt dan binnen twee tot zes uur opgehaald door een speciale transporteur. Bij grotere hoeveelheden komt de transporteur binnen hetzelfde tijdbestek direct naar de plek van inbeslagname.

Kosten verhalen op kopers en verkopers

De ACP heeft voorgesteld om de kosten van een landelijke opslag inclusief het vervoer te verhalen op de (ver)kopers van illegaal vuurwerk. De juridische haalbaarheid daarvan wordt onderzocht. Vanwege de toegenomen kracht van illegaal vuurwerk en de rol van criminele organisaties bij de handel pleitte korpschef Erik Akerboom eerder dit jaar voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen.

Digitale opsporing

De politie jaagt intussen (ook) op verkopers en kopers van illegaal vuurwerk via duizenden Nederlandse profielen en websites. Alle kopers en verkopers kunnen de politie op de stoep verwachten. Op social media worden illegale producten als cobra’s en lawinepijlen massaal aangeboden. ‘De afgelopen jaren was de pakkans te laag. We gaan de handel nu frustreren’, zei projectleider Marcel Kruize vorige maand.

De politie komt de verdachten op het spoor omdat ze vaak een e-mailadres of 06-nummer in advertenties plaatsen. Deze gegevens worden nagetrokken in de politiesystemen. Wanneer een persoon al eerder contact heeft gehad met de politie, is er een match en wordt gespeurd naar meer bewijs dat de persoon in kwestie betrokken is bij de illegale handel in vuurwerk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen