Nieuw Speeltuinpad past stiekem toch bij katholieke straatnamen

Het bouwplan Betawi, aan het nieuwe Speeltuinpad.
Het bouwplan Betawi, aan het nieuwe Speeltuinpad.
Foto: Nieuwwonenzaanstreek.nl

Vanwege het bouwplan Betawi komt er een nieuwe straat met 29 woningen naast de Oostzijde 132 in Zaandam. De commissie straatnaamgeving heeft ervoor gekozen om die het Speeltuinpad te noemen.

Het verlengen van de Monsigneur Callierstraat naar de Oostzijde werd door de commissie niet geadviseerd omdat de huisnummering dan lastig werd. Ook aansluiting bij de katholieke naamgeving van straten in de nabije omgeving vond geen genade in de ogen van de adviseurs, maar de motivering daarvan wordt door het college niet onthuld in haar voorstel om te gaan voor Speeltuinpad.

St. Theresia

Die nieuwe straatnaam verwijst naar de naastgelegen speeltuinvereniging St. Theresia, al is de naamgeefster daarvan dan weer uiterst rooms-katholiek. Theresia van Lisieux (Alençon, 2 januari 1873 – Lisieux, 30 september 1897) is een Franse heilige en de patrones van missionarissen en het missiewerk en daarnaast van Frankrijk en Rusland. Er is ook nog een Theresia van Ávila (28 maart 1515 – Alba de Tormes, 4 oktober 1582) die heilig is verklaard en die geldt als één van de toonaangevende mystici onder de heiligen. Beroemde vrouwen binnen een wereldkerk, dus. ‘Er wordt geen vernoeming van een persoon of instelling geadviseerd,’ staat ook nog in het voorstel van het college. Speeltuinpad, dus….

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen