Extra controles op bellen en appen achter het stuur

Foto: Pixabay

De politie gaat de komende tijd extra controleren op het gebruik van de mobiele telefoon tijdens het autorijden.

Elke dag zorgen veel automobilisten voor gevaarlijke verkeerssituaties omdat ze achter het stuur met hun smartphone bezig zijn. Op de Thorbeckeweg in Zaandam werden vorige maand in twee uur tijd elf van zulke bestuurders betrapt en staande gehouden. Niet alleen bellen is bij wet verboden, maar ook het intoetsen van een nummer, sms’en of internetten. Tijdens het bellen hebben bestuurders meestal de neiging langzamer te rijden, ze reageren langzamer op verkeerstekens en missen aanmerkelijk meer richtingborden en het zicht op de weg en het overig verkeer.

Uit onderzoek is gebleken dat het voeren van een gesprek met een telefoon in de hand de kans op een ongeval verdubbelt en dat bezig zijn met tekstberichten die kans zelfs verzesvoudigt.

Na ongeluk telefoon doorgelicht

Tijdens ons onderzoek bij verkeersongevallen nemen we, als er enigszins twijfel is over het gebruik van de telefoon tijdens het rijden, de telefoon in beslag. De bel- en/of whatsapp-gegevens worden door ons onderzocht, bij bestuurders van motorvoertuigen maar ook bij fietsers en voetgangers, want ook zij hebben een verplichting om zich veilig in het verkeer te bewegen,’ zegt verkeersongevallenanalist Gerard Schoen.

Een mobiele telefoon mag niet worden vastgehouden tijdens het autorijden en hij mag ook niet tussen oor en schouder worden geklemd. Bellen of appen in een geparkeerde of stilstaande auto mag wel. De boete voor bellen tijdens het rijden is 230 euro (of 160 euro op de scooter).

 

 

Reacties