Mogen rennen waar gevaar loert, waar het wél kan verboden

Foto: Piqsels / CC0 Publiek Domein

Een voor honden levensgevaarlijk uitrenveld overwoekerd met grasaren, distels en kruip- en kleefplanten en nog geen 200 meter verderop een voor honden verboden grasveld dat er keurig gemaaid bij ligt. Lokaal Zaans kan maar niet uit de voeten met het gemeentelijke maaibeleid.

En de lokale partij niet alleen. ‘Zoals u weet is dit iets wat niet alleen LZ belangrijk vindt, maar wat ook hoog op de prioriteitenlijst van de Zaankanters staat,’ schrijft steunfractielid Tyler ter Meulen in de vragen die hij er donderdagavond over gaat stellen. ‘Een degelijk maaibeleid zorgt ervoor dat de biodiversiteit hoog is, de bodem gezond blijft, maar ook dat Zaankanters de ruimte hebben te recreëren, hun honden veilig uit te laten, en dat de omgeving er goed en verzorgd uitziet, wat zorgt voor een hoog welzijnsniveau en een groot woongenot.’ De foto’s die hij meestuurde laten echter iets anders zien.

De hondenuitrenzone aan de linkerkant is niet alleen niet meer te gebruiken door  honden, maar de aren die in hun oren of poten gaan vormen een groot gezondheidsrisico. Ze moeten door een dierenarts verwijderd worden omdat ze anders in de bloedbaan terecht kunnen komen. Hoe kan het college, gezien de bovenstaande situatie, volhouden dat het enigszins eerlijk is om hondenbelasting te heffen? Voor welke voorzieningen? De ruime aanwezigheid van grasaren is overigens al langer een zorg van de gemeenteraad, die een motie aannam om ze uit de openbare ruimte te krijgen.

En nu?

Een hondje draafde al eerder op als model in foto’s van voorbeelden van een tekortschietend maaibeleid, en Ter Meulen vraagt zich af wanneer aan die ongewilde carrières een einde zal komen. ‘Welke stappen gaat het college zo snel mogelijk nemen om te zorgen dat dit soort ongerijmde situaties niet meer voorvallen,’ wil hij weten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen