Lagere terugbetaling voor ontvangster bijstand Wijdemeren

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Een inwoonster van Wijdemeren hoeft een gemeentelijke boete van ruim 7000 euro dieĀ  ze omdat zij bijstand ontving en tegelijk structureel boodschappen van haar moeder kreeg maar deels te betalen. Naar aanleiding van de landelijke commotie over deze zaak voerde (ook) Zaanstad een coulanceregeling in voor giften aan bijstandsgerechtigden.

De Centrale Raad van Beroep besliste vanochtend dat het bedrag dat de vrouw uit Wijdemeren moet terugbetalen 2835 euro is. Volgens de rechter had zij moeten melden dat zij structureel boodschappen ontving en was het dan ook terecht dat de gemeente haar bijstand verlaagde. Maar de Gooise gemeente leverde niet genoeg bewijs voor het terugvorderen van de ruim 7000 euro, oordeelde de rechter.

Schadevergoeding

De Centrale Raad van Beroep, de hoogste bestuursrechter in socialezekerheids- en ambtenarenzaken oordeelde ook dat Wijdemeren een schadevergoeding van 200 euro aan de vrouw moet betalen vanwege een onrechtmatig huisbezoek. Daarnaast moet de gemeente de proceskosten van de vrouw vergoeden. Die kreeg vanaf 2015 een uitkering en had ook recht op toeslagen, aldus de gemeente.

Meldplicht

In 2018 bleek dat zij sinds 2015 geen aantoonbare uitgaven voor levensonderhoud had gedaan, maar wel in het bezit was van een auto en een motor ‘uit het duurdere segment’. Mensen die bijstand ontvangen zijn volgens de regels verplicht om veranderingen in hun vermogen (het bezit van de auto) en hun inkomen (de gratis boodschappen) te melden. De rechtbank gaf de gemeente in 2019 gelijk, maar de inwoonster ging tegen deze uitspraak in hoger beroep en is nu in elk geval financieel grotendeels in het gelijk gesteld.

Reacties

Cookieinstellingen