Negen fracties pleiten voor vrijstelling ‘bijstandsgiften’

Foto: Pixnio / CC0

Een groot deel van de gemeenteraad wil dat Zaanse bijstandsgerechtigden die het hoofd boven water kunnen houden door schenkingen of giften niet in constante angst hoeven te leven dat die vrijgevingheid zich op enig moment tegen hen zal keren. En dat ze de waarde van het gekregene, al dan niet met een boete, aan de gemeente zullen moeten betalen.

Er is veel onrust ontstaan over recente terugvorderingsacties in den lande, schrijven Rosa, GroenLinks, de PvdA, de VVD, Denk, D66, de ChristenUnie, Partij voor de Dieren en de SP in een motie die op 22 april behandeld wordt. Schenkingen aan gezinnen die leven van een bijstandsuitkering bestaan vaak uit een materiƫle bijdrage in het levensonderhoud, zoals levensmiddelen en kleding. Extra stress omdat deze aanvulling op het inkomen eigenlijk niet mag is voor deze groep burgers zeer onwenselijk, vinden deze partijen.

Tot jaarlijks 1200 euro

Zaanstad geeft aan ‘in voorkomende gevallen al maatwerk te leveren,’ maar lwat dat in de praktijk inhoudt blijkt ook pas in de praktijk. Gemeenten mogen echter ook een algemene vrijstelling verlenen, zodat giften niet gekort worden op de uitkering. Een dergelijke vrijstelling plaatst de gemeente niet voor extra kosten en steeds meer gemeenten gaan er al toe over, in afwachting van de uitwerking van een in februari aangenomen motie van deze strekking in de Tweede Kamer. De negen Zaanse fracties willen dat Zaanstad dat voorbeeld volgt, en wel voor een bedrag tot 1200 euro per jaar.

Fiscus

Dat bedrag is gekozen op twee gronden: ten eerste is dit het bedrag zoals dit ook in de Kamer-motie is genoemd en ten tweede kunnen giften fiscale gevolgen hebben voor de ontvangers. ‘De eventuele fiscale gevolgen van ontvangen giften worden bepaald door de Belastingdienst. Daarop hebben wij als gemeente geen invloed. Wel is het bedrag in de motie zodanig gekozen dat dit in principe beneden de grens blijft van giften die belastingvrij ontvangen kunnen worden,’ aldus de indieners van het verzoek.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen