Acht CityTrees met het effect van een bos in een drukke Amsterdamse straat

Een CityTree in Glasgow.
Een CityTree in Glasgow.
Foto: Still uit YouTube-video

Amsterdam gaat volgend jaar als proef acht CityTrees ‘planten’. Dat zijn panelen met speciale filters die de luchtkwaliteit flink moeten verbeteren: één ‘boom’ zou de zuiverende werking hebben van 275 echte exemplaren. Er zijn ook in Zaanstad wel plekken waar dat een aangenaam verschil zou maken.

De CityTree van een in Berlijn gevestigd bedrijf bestaat uit zo’n vijftien panelen met een mossoort die fijnstof, stikstofoxiden en CO2-equivalenten absorbeert. Ze zijn bijna drie meter breed en ruim vier meter hoog. Geïntegreerde technologie zorgt voor real time omgevingsgegevens zoals temperatuur en luchtvochtigheid en voor uitgebreide prestatie- en statusinformatie van de Tree. Deze informatie is voor iedereen af te lezen via een QR-code op het object.

Amsterdam voorloper qua concentratie

CityTrees staan al in meer Europese steden, waaronder Parijs, Oslo, Glasgow (zie video) en Berlijn. Amsterdam is de eerste stad in Nederland die er zo veel plaatst – er staat er momenteel alleen een voor het provinciehuis in Utrecht, die vanaf het najaar van 2018 een permanente plek krijgt tussen Amersfoort en Leusden langs de provinciale weg N226. Amsterdam is de eerste stad met een proefopstelling van acht panelen in één straat. Aan beide kanten van de drukke weg komen vier CityTrees met een onderlinge afstand van 80 meter.

Met het plaatsen van de CityTrees wil Amsterdam de luchtkwaliteit in de Valkenburgerstraat verbeteren. Gebeurt dat daadwerkelijk, dan wil de gemeente er meer neerzetten. De proef is een onderdeel van Knowledge Mile Park, een gezamenlijk initiatief van bewoners, ondernemers, onderzoekers, studenten en de gemeente.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen