Attentie bestuurders: de scholen gaan weer beginnen

Het startschot voor een veilig schooljaar in Koog aan de Zaan.
Het startschot voor een veilig schooljaar in Koog aan de Zaan.
Foto: VVN

Hij is voor de kinderen weer voorbij, die mooie lange zomervakantie. Maandag beginnen de basisscholen in de Zaanstreek aan een nieuw jaar en dat betekent meer verkeersdrukte en doorgaans ook een piek met ongelukken onder fietsende scholieren. Dat moet ditmaal anders.

Artiest Justin Samgar en scholiere Anna brachten gisteren een bezoek aan basisschool De Golfbreker in Koog aan de Zaan en droegen daar, voor alle Zaankanters met een auto en in aanwezigheid van wethouder van Onderwijs Natasja Groothuismink het gedicht Onze scholen zijn weer begonnen voor.
De tekst gaat over de voordelen van rustig rijden en nodigt Zaankanters uit om onderweg extra alert te zijn op fietsende jeugd. Door de hele Zaanstreek hangen de komende twee wekendaarom ook weer spandoeken en posters met de tekst ‘Onze scholen zijn weer begonnen’.

Attenter rijden

Automobilisten kunnen helpen bij het terugdringen van de ongevalspiek onder fietsende scholieren. Dit kan door vanaf maandag de maximumsnelheid aan te passen aan het verkeersbeeld en door schoolzones zoveel mogelijk te mijden. Te hard rijden is een belangrijke veroorzaker van veel ongevallen. Volgens Veilig Verkeer Nederland wordt naar schatting een derde van alle dodelijke ongevallen direct of indirect veroorzaakt door een te hoge snelheid van automobilisten.

Justin Samgar en scholiere Anna dragen het gedicht Onze scholen zijn weer begonnen voor bij basisschool De Golfbreker in Koog aan de Zaan.

 

 

Het terugdringen van het aantal verkeersslachtoffers onder scholieren is niet alleen de verantwoordelijkheid van automobilisten: volgens Veilig Verkeer Nederland spelen ook scholieren en hun ouders een cruciale rol. Scholieren worden daarom opgeroepen om uiterlijk dit weekeinde hun fiets te controleren op gebreken met de VVN fietscheck. Ook adviseert VVN ouders om de schoolroute samen met hun kinderen te oefenen en complexe verkeerssituaties vooraf te bespreken.

Mobielvrij achter het stuur

Mobielvrij rijden (Mono) is een must voor autobestuurders. Volgens Veilig Verkeer Nederland is het gebruik van een smartphone in het verkeer niet langer de standaard in ons land, maar komt het nog wel voor. Van alle automobilisten gebruikt een kwart (26 procent) de smartphone nog achter het stuur. Van hen geeft zestien procent aan tijdens het rijden berichtjes en/of appjes te lezen en typt negen procent zelfs berichtjes terug.

Ook vergroot zeven procent van deze bestuurders de kans op een ongeval aanzienlijk door tijdens het rijden met de telefoon aan het oor te bellen. De sociale omgeving van mensen keurt deze risicovolle handelingen volgens Veilig Verkeer Nederland steeds vaker af.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen