Gemeente moet berekening afkoop erfpacht nader toelichten

Foto: Wikimedia / Erik1980

Het Haagse gerechtshof wil meer informatie van Zaanstad om tot een eindoordeel over het lokale erfpachtbeleid te kunnen komen. Sinds 1995 biedt de gemeente particuliere woningbezitters met erfpacht de mogelijkheid om de grond (het bloot eigendom) te kopen, maar in 2007 werd dat opeens vele malen duurder.

De Belangenvereniging Erfpacht Zaanstad vindt dit onterecht en heeft een collectieve actie ingesteld tegen de gemeente. Zij vindt dat erfpachters, anders dan vroeger, te veel moeten betalen wanneer ze de grond bij hun huis willen kopen. Voordat het Haagse gerechtshof definitief een besluit neemt over het in 2007 gewijzigde beleid, wil het meer informatie hebben van de gemeente. Dat blijkt uit een tussenarrest.

Te abrupt ingevoerd

De gemeente moet nu eerst uitleggen hoe zij de koopsom precies berekent. Verder heeft het Hof beslist dat het nieuwe beleid over de koopprijs van de grond te plotseling is ingevoerd. Dat had zo niet gemogen. Op 10 februari 2022 is de volgende zitting, waarbij de ruziënde partijen en hun advocaten worden gehoord. De gemeente moet van tevoren nog schriftelijk verdere informatie geven.

Motie DZ

Democratisch Zaanstad heeft aangekondigd met een motie te komen voor een grondig en onafhankelijk onderzoek naar het erfpachtbeleid. DZ wil waarborgen dat de gemeente in het vervolg een ‘juist en rechtvaardig erfpachtbeleid’ gaat voeren. De partij hoopt en verwacht dat er voor de motie genoeg steun te vinden zal zijn in de raad.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen