‘Het huisje aan de sloot’ komt tot leven in stadhuis

De herinnering aan de schrijfster in de Wilhelmina Druckerstraat.
De herinnering aan de schrijfster in de Wilhelmina Druckerstraat.
Foto: Google Street View

Precies een eeuw geleden verscheen de sterk autobiografische verhalenbundel Het huisje aan de sloot van Carry van Bruggen (Smilde, 1 januari 1881 – Laren, 16 november 1932), vol herinneringen aan haar jeugd in Zaandam. Dat laat het Gemeentearchief Zaanstad niet geruisloos voorbij gaan.

Rond dit bijzondere literaire werk is een tentoonstelling ingericht in het stadhuis. Op 20 en 27 augustus vertelt Renate Sun-Louw, samensteller van de tentoonstelling, meer over de achtergronden. Ook zijn enkele originele kunstwerken uit het archief te bewonderen.
De Zaanstreek van 1890 werd getekend door grote contrasten in de omgeving én in de samenleving.

Van Bruggen – schrijversnaam van Carolina Lea de Haanhad hier een scherp oog voor en hield al die indrukken vast in haar herinnering. De schrijfster was één van de zestien kinderen van een streng joods-orthodoxe voorzanger (rebbe) en het gezin had het niet breed. De zus van Jacob Israël de Haan putte tijdens haar schrijverscarrière steeds weer uit die achtergrond, met als hoogtepunt Het huisje aan de sloot.

Museumstukken

Sun-Louw vertelt meer over dit intrigerende werk en de twee verwante verhalenbundels die erop volgden. Dit doet ze aan de hand van de tentoonstellingsvitrine, waarin onder meer enkele originele objecten uit het Zaans Museum te zien zijn. Ook gaat ze dieper in op enkele van de verhalen. In de vitrine zijn afdrukken te zien van tekeningen, schetsen en plattegronden. De originelen zijn te kwetsbaar om tentoon te stellen, maar voor deze gelegenheid zijn er enkele uit het archief gehaald.

Monument

In de Wilhelmina Druckerstraat in de Spoorbuurt in Zaandam staat sinds 1998 het Monument voor Carry van Bruggen van Helen Frik. Het toont in de buurt waar Van Bruggen woonde een boekenkastje met daar bovenop een vaas, een asbak en wat attributen. Het huis dat er voorheen stond is mgesloopt. De boeken verwijzen naar het schrijfwerk van Van Bruggen, de ‘gewone’ dingen op de kast verwijzen naar de ‘gewone’ dingen waarover ze schreef.

Aanmelden

Wie erbij wil zijn op één van beide dagen in het stadhuis moet dan even laten weten in een-mailberichtje naar [email protected]. De start zal omstreeks 16:00 uur zijn, de exacte tijd volgt nog. Er is op beide dagen plek voor minimaal vier en maximaal acht bezoekers. Deelname is gratis.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen