Weekeinde met kans op waterhozen, hagel en onweer

Foto: Twitter / Peter van Suijlekom

Buien met kans op veel regen, hagel en onweer, windstoten en de vorming van hozen. Weerman Piet Paulusma ziet het somber in voor het komende weekeinde.

‘De meest zware buien verwacht ik in de kustprovincies en het IJsselmeergebied,’ schrijft hij vandaag op Nieuws.nl. ‘De buien komen in fasen over en zullen vannacht, morgen en zondag passeren. Het oosten en zuidoosten lijken de regio’s te worden met minder veel en minder zware buien. Verkeerswaarschuwing: door regen soms matig zicht en veel water op de weg. Kans op windstoten. Watersportwaarschuwing: Soms matig zicht door regen, kans op onweer, windstoten en mogelijk hozen.’ Het water vermijden lijkt dus vooralsnog de beste keuze.

Een waterhoos is een soort van trechtervormige slurf die onderaan een buienwolk te zien is, en waarbij deze wolk zich boven wateropper bevindt. Deze slurf bestaat uit opstijgende, draaiende luchtbewegingen waarin zich water bevindt. Indien zo’n slurf de basis van de wolken verbindt met het wateroppervlak spreken we van een waterhoos. Het is doorgaans een betrekkelijk onschuldige vorm van een windhoos, die boven land  meestal zijn kracht verliest. In zeldzame gevallen behoudt de waterhoos voldoende kracht langs de kust om ongelukken te veroorzaken en schade aan te richten.

https://twitter.com/StormchaserNL/status/1329738922235211776

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen