Omgeving Valkenburg op slot wegens vervuilde slib

De Geul in Valkenburg in een normale zomer.
Foto: Flickr / Henk-Jan van der Klis

Wie had bedacht de zwaar getroffen ondernemers in Valkenburg een hart onder de riem te steken en een uitstapje naar Limburg op het oog had, kan dat plan beter laten varen. Een deel van de binnenstad van de stad zowel als het buitengebied blijft voorlopig verboden terrein vanwege zwaar verontreinigd slib.

De situatie is door de GGD ingeschaald als ‘een groot gezondheidsrisico’, zei burgemeester Daan Prevoo. Hij heeft een noodverordening ingesteld. Wie toch in het gebied komt, riskeert een hoge boete. Valkenburg is overstroomd door ‘een soep van Geul-, regen- en rioolwater en alle middelen die mensen in kelders en garages hebben staan, zoals verf, brandbare stoffen en frituurvet’. Dat alles heeft zich vermengd tot een dusdanige substantie dat de GGD waarschuwt om er niet mee in aanraking te komen.

Honderden miljoenen schade

De wateroverlast heeft alleen al in Valkenburg aan de Geul voor 400 miljoen euro aan schade veroorzaakt. Het gaat naar schatting om 200 miljoen euro aan materiële schade en 200 miljoen euro bedrijfsschade. Dat laatste komt doordat bedrijven de inkomsten van het toeristische hoogseizoen moeten missen. Volgens Prevoo zijn 270 horecaondernemers getroffen door de ramp en 180 winkels. Het kan maanden duren voordat de schade is hersteld en in sommige gevallen een half jaar, zei hij.

Genadig vanaf gekomen

Toch vindt de burgemeester dat zijn gemeente er in vergelijking met wat er gebeurde op een aantal plekken in België en Duitsland nog genadig is afgekomen. Hoewel zo’n 2300 woningen zijn getroffen door de wateroverlast en 700 dermate beschadigd en vervuild zijn dat de bewoners er voorlopig niet meer kunnen wonen, waren in ons land geen doden en gewonden te betreuren. Over de grens zijn meer dan 100 mensen om het leven gekomen. ‘Ondanks onze eigen ellende leven we mee met de slachtoffers in de buurlanden. Zij hebben het zwaarder voor de kiezen gekregen,’ zei Prevoo.

Reacties