Nog steeds vrijwel overal sprake van hoogste risiconiveau

Foto: Pixabay / Geralt

Vrijwel het hele land staat vanaf vandaag op het hoogste risiconiveau voor het coronavirus. In elf van de 25 regio’s waaronder Zaanstreek – Waterland, Kennemerland en Amsterdam – Amstelland is de situatie al ‘zeer ernstig’, en daar komen waarschijnlijk ongeveer tien regio’s, inclusief Noord-Holland Noord.

Vandaag wordt de coronakaart van Nederland opnieuw vastgesteld. Het risiconiveau wordt bepaald op basis van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames, waarbij rekening wordt gehouden met het aantal inwoners. De laagste twee risiconiveaus gelden na vandaag waarschijnlijk nergens meer. Voor de maatregelen van het kabinet heeft de verhoging van de risiconiveaus geen gevolgen. De regels die nu gelden blijven in elk geval tot en met 13 augustus van kracht.

Er veranderen deze week binnen Europa geen reisadviezen van oranje (alleen noodzakelijke reizen) naar geel (let op, er zijn risico’s) of van geel naar oranje. Wegens een stijging in de besmettingscijfers monitort het RIVM nauwlettend de situatie in Luxemburg en op de Azoren in Portugal en op Kreta in Griekenland: deze bestemmingen hebben een geel reisadvies.

Malta naar geel

In veel Europese landen is volgens het RIVM sprake van een groei in de besmettingen. Daarbij is niet alleen het aantal besmettingen van belang: ook trends daarin, het percentage positieve tests en het aantal reizigers dat besmet terugkeert worden meegewogen. Het reisadvies van Malta verandert op 22 juli van groen naar geel: er is een toename in de besmettingen, maar reizen blijft mogelijk en er gelden inreisregels.

Buiten de Unie

Voor de reisadviezen buiten de EU baseert Nederland zich op de lijst met coronaveilige landen en gebieden van de Europese Unie. Die lijst wordt uitgebreid met Oekraïne. Als Oekraïne geen inreisverbod voor reizigers uit Nederland hanteert, verandert het reisadvies op 22 juli van oranje naar geel. Maar ook dan kunnen er inreisbeperkingen gelden en buiten de EU wordt het digitale coronacertificaat niet geaccepteerd. Rwanda en Thailand worden hoogrisicogebieden; de Britse Maagdeneilanden zeerhoogrisicogebied.

Reacties