Touwtjes weer aangetrokken tot 14 augustus

Foto: Pixabay / Niek Verlaan

Het is een domper, maar het onbekommerde nachtleven is na twee weken weer voorbij. Nadat op 26 juni bijna alle deuren zijn geopend, is het aantal coronabesmettingen in Nederland veel sneller gestegen dan voorzien. De ziekenhuisopnames laten nog geen alarmerend beeld zien, maar zo ver wil het kabinet het ook niet laten komen.

De meeste mensen raakten de afgelopen tijd besmet op plekken waar grote groepen mensen feesten en uitgaan. Zo’n grote groep besmettelijke mensen betekent een risico voor anderen die niet of nog niet volledig zijn gevaccineerd. Onder deze laatste groep blijkt de deltavariant tot meer ziektegevallen te leiden dan gedacht. Daarnaast zijn ook bij mensen die al volledig zijn gevaccineerd of recentelijk een coronabesmetting hebben doorgemaakt besmettingen met deze variant vastgesteld. Ook de kans op nieuwe virusmutaties zorgt voor onzekerheid.

Tot 14 augustus

De langdurige klachten na een coronabesmetting kunnen bovendien een grote impact hebben, ook bij jongeren die van Covid-19 zelf in eerste instantie niet eens veel last hebben. Het kabinet kan niet voldoende uitsluiten dat er de komende weken toch weer meer ziekenhuisopnames komen, in een tijd dat de zorg nog volop bezig is met het inhalen van achterstanden. Daarom is er besloten dat er extra maatregelen nodig zijn. Sinds vanmorgen 06:00 uur tot en met 13 augustus gelden de volgende maatregelen:

  • Horeca alleen met vaste zitplaats op anderhalve meter;
  • Alle horeca sluit dagelijks om middernacht tot 06:00 uur ‘s ochtends. Entertainment zoals live optredens en harde muziek is verboden;
  • Discotheken en nachtclubs sluiten opnieuw hun deuren;
  • Zitten op anderhalve meter bij evenementen en bij locaties voor cultuur en sport. Bij gebruik van het coronatoegangsbewijs (testen voor toegang) kan op deze locaties extra publiek aanwezig zijn. Iedereen heeft dan een zitplaats en er geldt een beperking van de beschikbare ruimte: maximaal twee derde van de capaciteit mag worden gebruikt;
  • Een toegangstest voor een coronatoegangsbewijs is vanaf dinsdag 13 juli 24 uur geldig. Dit was 40 uur;
  • Evenementen duren maximaal 24 uur;
  • Geen veranderingen voor doorstroomlocaties zoals winkels, musea of kermissen. Zij mogen één bezoeker per vijf vierkante meter ontvangen;
  • Houd feestjes klein en beheersbaar.

De basisregels blijven belangrijk. Op anderhalve meter afstand blijft er veel mogelijk. Ook om samen te komen en bijvoorbeeld iets te vieren. Ook hygiëne blijft voorop staan: was regelmatig handen en nies en hoest in de elleboog. Blijf thuis bij klachten en laat u direct testen op corona. Ook wie al gevaccineerd is.

 

 

 

Reizen naar het buitenland is en blijft een risico. De toename van het aantal besmettingen in Nederland kan gevolgen hebben voor een reis naar het buitenland. Doordat andere landen Nederlanders op basis van de toename in besmettingen als risico zien, kan het zijn dat zij extra maatregelen nemen.

Deze eisen kunnen per land verschillen. Check daarom altijd voor vertrek het reisadvies. Kijk daarbij niet alleen naar de kleur van uw favoriete vakantieland, maar lees het hele reisadvies. Daarin staat precies welke maatregelen gelden voor het land waar u naartoe wilt en voor de landen waar u doorheen reist.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen