CDA, D66 en GL Oostzaan willen van Twiske-festivals af

Foto: Flickr / Rene Passet

De Oostzaanse raadsfracties van het CDA, D66 en GroenLinks willen festivals in Het Twiske verbieden, omdat die afbreuk doen aan de biodiversiteit in het natuur- en recreatiegebied. De aanvraag voor de organisatie van het Zomerkabinet op 4 en 5 september zou daarom afgewezen moeten worden. De VVD en PVV in Zaanstad waren al hels.

De vogels, de unieke beschermde Noordse woelmuis en andere dieren worden door licht- en geluidsoverlast ‘wezenlijk verstoord’, aldus de drie partijen. Festivals zijn er nu volgens de geldende bestemmingsplanregels ook al niet toegestaan, maar dat is jarenlang geen reden geweest om ze niet toe te staan. Niet alleen dieren maar ook mensen hebben last van de evenementen, betogen de tegenstanders: een groot deel van Het Twiske is dan niet bereikbaar is voor recreanten die ze niet bezoeken en de week ervoor en erna is er al veel hinder van de aan- en afvoer van materiaal.

Veiligheid ter discussie

Door het gesleep met spullen neemt ook de stikstofuitstoot, ‘die nu al twee keer hoog is als is toegestaan’ nog verder toe. Handhaving schiet tekort om festivalbezoekers buiten het festivalterrein te beletten de natuur te beschadigen en de politie kampt normaal al met een gebrek aan menskracht en na alle extra corona-inzet al helemaal.

Vanavond rumoerige vergadering

Een calamiteit kan hierdoor ‘rampzalige gevolgen’ hebben niet alleen voor de festivalgangers, maar ook voor de overige burgerij, aldus het CDA, D66 en GL in een amendement op de Omgvingsvisie die vanavond in de raad behandeld wordt. Actiegroep Hart voor het Twiske roept alle tegenstanders van de vercommercialisering van het gebied op om daar vanavond bij en in het Oostzaanse gemeentehuis tegen te protesteren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen