Debat over ambtelijke top wordt ware balanceeract

Foto: Pixabay / Kalhh

Het interpellatiedebat van komende maandag over de cultuur in de top van de ambtelijke organisatie in Zaanstad belooft een ware balanceeract te worden voor de deelnemers:  ze moeten de zaak bespreken op grond van geheime documenten die verwijzen naar stukken die ze (nog) niet hebben.

De Partij voor Ouderen en Veiligheid gaat die stukken ‘gezien het algemeen belang’ opvragen via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur, maar alleen al het weglakken van gegevens gaat langer duren dan de tijd die resteert tot aan het debat. Bovendien ligt het verstrekken van persoonsgegevens zeer gevoelig: dat mag bijvoorbeeld uitsluitend wanneer ondubbelzinnig vaststaat dat openbaarmaking geen inbreuk maakt op de persoonlijke levenssfeer. Dat lijkt in dat geval vrijwel onmogelijk.

Gelekt logboek

Als gevolg van een naar het Noordhollands Dagblad gelekt logboek liggen er al enkele namen op straat, onder meer van gemeentesecretaris Cis Apeldoorn. De vraag rijst dan hoe een kennelijk disfunctionerende organisatie in het openbaar besproken kan worden zonder man en paard te noemen. Overigens heeft Apeldoorn inmiddels een steunbetuiging gekregen van de Ondernemingsraad, die zich bij hoge uitzondering genoodzaakt zag om met een publieke verklaring te komen.

Besloten bijeenkomst

Naast het Wob-verzoek wil de POV voorafgaand aan het interpellatiedebat een besloten bijeenkomst houden om ‘vragen over de inhoud’ te kunnen stellen en de fractie heeft het college al tot twee keer toe verzocht om nog vóór het debat alle documenten op te sturen waar in de geheime stukken naar wordt verwezen. ‘Onnodig te vermelden dat wij geheimhouding betreuren, zodat u een open debat uit de weg kunt gaan,’ schrijft fractievoorzitter Harrie van der Laan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen